Lásky, hospoda i psí svatba. Tak žili českoslovenští piloti v Británii

17. duben 2015

Českoslovenští letci, kteří se za druhé světové války proslavili v řadách Královského letectva, mají dodnes ve Spojeném království skvělé jméno. Patřili mezi vůbec nejlepší jednotky, ale měli i nesmírně vysoké ztráty. Život v Británii nebyl ale omezen jen na létání. Stejně odhodlaně, jako nosili svoji kůži na trh, se vrhali i do milostných dobrodružství s místními dívkami.

„My mezi nimi byli v takovém ráji,“ vzpomíná na mimořádné úspěchy československých letců u britských žen a dívek dnes 95letý někdejší stíhač Miroslav Liškutín. Ne všechny lásky ale končili šťastně. Vysoké ztráty v řadách letců měly za následek nejen velké množství zlomených srdcí, ale také dětí – pohrobků. Miroslav Liškutín ukazuje fotografii, na níž stojí s dvěma děvčaty. „Jedna z nich byla snoubenka pilota, který zahynul v bitvě o Británii,“ vypráví smutnou historii.

Na letišti v Beaulieu v hrabství Hampshire se od léta 1943 do února 1944 psala slavná kapitola 311. bombardovací perutě. „Mnoho lidí v téhle oblasti zvalo příslušníky leteckých jednotek domů, ať už členy posádek bombardérů nebo pozemní personál. Nabízeli jim třeba, že se u nich mohou každý týden vykoupat. Nebo je zvali na večeři. Očekávalo se, že jako příspěvek letci tu a tam přinesou nějakou tu konzervu," říká Gareth Owen, archeolog ze Správy národního parku New Forest.

Pohled na letiště v Beaulieu

Na stravu si totiž Čechoslováci ve stejnokroji britského Královského letectva nemohli stěžovat, i když nacistická propaganda v Protektorátu tvrdila pravý opak. „Včera jsme měli k snídani grapefruit, anglickou slaninu s tomaty, chléb s máslem a marmeládou, čaj. K obědu hovězí maso se zeleninou a bramborem a pečená jablka se žloutkovým krémem,“ vypočítával v československém vysílání BBC jeden z pilotů.

Rose and Crown (U růže a koruny) byla oblíbená hospoda letců 311. bombardovací perutě, nedaleko letiště Beaulieu. Tehdejší majitel Jimmy měl letce ve velké oblibě. Ti u něj například organizovali různé koncerty amatérského orchestru. Dokonce zde uspořádali psí svatbu, jejímž hlavním aktérem byl boxer, který patřil radiotelegrafistovi Miroslavu Vildovi.

Beaulieu- -Gareth Owen

Jestliže těsně po skončení druhé světové války lidé v Československu letce z Británie bouřlivě vítali, už brzy se jim národ odvděčil perzekucí, vězením a v některých případech dokonce smrtí. V Británii si pod slovem vděk představují dodnes něco jiného. „Britové ještě i dnes pořád cítí náklonnost k československým letcům, protože na tom, jak utekli z okupované vlasti, aby mohli v Británii dál bojovat proti Hitlerovi, bylo něco mimořádného," ujišťuje letecký historik Andy Saunders.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio