The Tap Tap oslaví Mikuláše v Opeře

6. prosinec 2010

V současnosti asi nejznámější hudební skupina složená z mladých lidí s tělesným handicapem, The Tap Tap, oslaví letošního Mikuláše neobvykle honosně. Své vystoupení, které připadá právě na 6. prosince, totiž uspořádá přímo v prostorách Státní opery Praha. Akce je benefiční a výtěžek z ní poputuje na nákup technického vybavení vzdělávacího centra STUDEO.

Koncert skupiny The Tap Tap v Opeře ovšem nemá být jen pouhou oslavou svatého Mikuláše. Má být především důstojnou připomínkou dvacetiletého výročí založení Nadace Jedličkova ústavu, pod jehož křídly tento rytmický soubor už několik let působí. Vystupovat mohou zejména díky projektu STUDEO, zaštiťovanému občanským sdružením Tap, které v současné době získává prostředky pro otevření nové samostatné budovy, kde by se projekt mohl dále rozvíjet. A právě tomu má napomoci i koncert v Opeře – každý návštěvník totiž zakoupením své vstupenky přispívá na nákup techniky a dalšího vybavení centra, které by mělo být otevřeno v roce 2013 a které se bude snažit pomáhat individuálnímu rozvoji mladých lidí se zdravotním postižením. Sloužit by mělo nejen mládeži s tělesným postižením z Jedličkova ústavu, ale také široké veřejnosti.

Řiditel autobusu

Spolu s The Tap Tap, kteří zde zahrají písně z nového alba Párty na kolečkách, se na pódiu vystřídá také celá řada hostů. Budou mezi nimi nejen zpěváci a hudebníci, ale i herci, symfonický orchestr, pěvecké sbory či taneční a divadelní soubory. Jedním z nich bude i Bohnická divadelní společnost. „Mikuláš měl rád všechny lidi bez rozdílu. Pomáhal chudým, nemocným, malým i velkým, rozdával jim dárky, proto lidé rádi slaví jeho svátek. Koncert The Tap Tap, na kterém vystoupí i naše divadelní společnost s mikulášským představením, se proto koná právě na Mikuláše,“ vysvětluje člen souboru Antonín Novotný.
Pozvání přijal také alternativní písničkář Xindl X, který zde představí svou novou píseň Řiditel autobusu. Složil ji a nazpíval na námět předsedy o.s. Tap a kapelníka skupiny The Tap Tap Šimona Ornesta, jenž se zas nechal inspirovat nechvalnou zkušeností bubeníka Marka Valenty. Toho prý mnohdy řidiči autobusů vykazují z vozu kvůli jeho kompenzační pomůcce, kterou je malé kolo.

The Tap Tap

Splněný sen

Z dalších známých jmen se na koncertu objeví Dan Bárta, Tomáš Hanák, David Koller, Kamil Střihavka či Ondřej Hejma s Jiřím Ornestem, které bude doprovázet Český národní symfonický orchestr, Pražský smíšený sbor a sbor La Grande Bande. Jednu ze skladeb, Černého pasažéra od kapely Traband, zas ozvláštní Taneční studio Mirabel.
Vedle těchto již proslulých jmen se tu představí také teprve dvanáctiletý talentovaný pianista Petr Hudec, který trpí lámavostí kostí, myopatickými svaly a po operaci očí zcela oslepl. Díky veřejné sbírce, která pro něj byla vypsána právě po tomto nevydařeném zákroku, bylo možné koupit elektrické piano a Petr tak mohl pokračovat ve své hudební zálibě. Vystoupit s The Tap Tap byl vždycky jeho sen – v Opeře si s nimi zahraje píseň Rehab, kterou trénoval zhruba půl roku. Zpívat ji bude Klára Vytisková z Toxique. „Znám The Tap Tap už dlouho, jejich práce mě fascinuje. Dělají ji s radostí a čistou energií, a to jde z jejich hudby cítit. Proto s nimi ráda spolupracuji a na koncert se vyloženě těším,“ říká zpěvačka. Celkem se diváci mohou těšit na osm desítek účinkujících a aby toho nebylo málo, celý večer jim osladí mikulášská nadílka od pravého Mikuláše, která bude kromě jiného obsahovat i nejnovější album The Tap Tap.

The Tap Tap v Opeře
6. prosince 2010 od 18 hod.
Státní opera Praha, Legerova 75, Praha 1
Web: www.tapvopere.cz

autor: Lucie Černá
Spustit audio