Krmení goril je věda

8. duben 2007

Připadá vám někdy, že gorily mají jednotvárný jídelníček? Že vlastně dostávají jen větve a salát? Pak jsou vaše představy mylné. Podívejte se například, jak neuvěřitelně pestrou stravu mají gorily v Zoo Pretoria. Alespoň se to návštěvníci mohou dočíst v gorilím pavilonu.

V každodenní dávce jedné dospělé gorily nechybí 4 vařené mrkve, 4 brambory, 4 sladké brambory, 3 červené řepy, ale také třeba 12 fazolí, 2 okurky, 1 hlávkový salát, 6 jablek a hrušek, 2 papáje, ananasy a žluté melouny, 1 vodní (červený) meloun, 6 kiwi, 6 guav, 4 pomeranče nebo mandarinky atd.

Vedle toho také dva plátky chleba se šunkou či medem, 6 vajec, svazek banánových listů, 4 litry čaje, 4 litry ovocného džusu a půl litru jogurtu.

Když si představíte, že třikrát týdně dostává gorily ještě dva litry mléka, 3 snídaňové cereální keksy, hrst sušeného ovoce, hrst hrozinek, hrst buráků a jednou týdně hrst vařeného kuřecího masa, 3 šálky vařené rýže, několik plátků toustů a po hrsti popcornu, dochucených cereálií, těstovin a mraženého ovoce, pak je to dávka víc než pořádná.

Denní dávka jedné dospělé gorily

Nechce se nám ani věřit, že tohle všechno dospělá gorila v Pretorii spořádá. Pokud ano, tak jí přejeme hodně zdraví a štíhlou linii.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení