Kristýna i Tereza zrychlují (pátek 10. října 1997)

10. říjen 1997

8:30 - Kristýna spěchá přes Saharu: včera uletěla 350 kilometrů a na dnešek přenocovala uprostřed pouště v severní Mauritánii (24° 27´ s.š., 9° 8´ z.d.). Směřuje skoro přesně do míst, kde zimovala už v předchozích dvou letech a kde jsme ji na podzim ´95 sledovali; odchylka činí pouhopouhé 4 stupně, takže Kristýnu čeká jen nepatrná oprava kursu, připadá mi to, jako by v hlavě měla GPS. V tuto chvíli ji od její oblíbené palmy, která je kus od Khossanta na východě Senegalu, dělí 1300 kilometrů. Pokud se jako loni nezastaví v jižní Mauritánii a pokud se nebude potulovat kolem Falémé, mohla by tam být koncem příštího týdne.

I Tereza zrychlila. V pondělí přeletěla za velmi špatného počasí přes Gibraltarský průliv z Evropy do Afriky, v úterý pak odpočívala, ale od středečního rána do včerejšího večera zdolala 470 kilometrů. V noci byla v Maroku, nedaleko Marrakéše (31° 19´ s.š., 8° 10´ z.d.). Začínám být napjatý, kde se rozhodne přezimovat. Zprávy o Jakubovi a Martinovi by měly přijít během dne.

15:30 - Argos zaznamenal Martina, a to hned dvakrát, ale pokaždé jinde; oboje souřadnice mají nejnižší možnou kvalitu B a bezpochyby jsou zatíženy velkou chybou, a tak postačují jenom na konstatování, že Martin je už patrně ve Španělsku.

Jakubův vysílač se žádné z družic NOAA zatím nepodařilo zachytit. Další zprávy v pondělí od 6.45 v Dobrém jitru na stanici Praha a, dá-li Aston, také v Neviditelném psu.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio