Kristýna a David se už v pondělí rozdělili (středa 23. září 1998, 9.30)

23. září 1998

Jak jsem psal, v noci z neděle na pondělí nocovali naši čapí "manželé" v předhůří Jury jen pár kilometrů od sebe. Co se dělo dál: Kristýnu zaznamenal Argos v pondělí dopoledne o kousek jižněji (o této lokaci jsem se ve svých zápisech nezmiňoval, ale najdete ji na Čápech on line), interpretoval bych to jako její výlet za potravou. Znovu ji družice lokalizovaly až včera v 15:10 UTC severně od Roanne; předpokládám, že zrovna letěla (naši čápi se na další etapu své cesty vesměs vydávali až po poledni). Večer (lokace z 18:58 UTC) se pak zastavila jihozápadně od Clermontu. S Davidem to bylo jinak. Už v noci na úterý nocoval jižně od Clermontu a v noci na dnešek ho Argos slyšel od Cahors (západní svahy Massif Central).

Jak je to v kilometrech: od pondělí ráno do úterý 15:10 UTC uletěla Kristýna 115 kilometrů, dalších 117 kilometrů urazila v úterý od 15:10 do 18:45 UTC. David uletěl během pondělí 244 kilometrů a během úterý 157 kilometrů.

V předhůří Jury si Kristýna udělala zastávku už v roce 1995, kdy jsme tam byli s ní. Nedivil bych se, kdyby to zopakovala i tentokrát, i když se nedá vyloučit, že o kousek popoletěla. Její úterní přesuny ale rámcově odpovídají. Pokud by vyletěla okolo půl jedné místního času, do 15:10 UTC by mohla překonat právě oněch 115 kilometrů. Prostě mi to docela sedí: Kristýna se po celé pondělí a úterní dopoledne asi zdržovala v předhůří Jury a až potom se vydala na další cestu. Naproti tomu David letí bez celodenních zastávek.

Zapeklité otázce společné cesty Kristýna a Davida se tu budu věnovat někdy příště.

Dnes dopoledne a v časném odpoledni budou aktivní satelitní vysílače Kristýny, Hynka a Jonáše. Jsem zvědav, co z toho zase vypadne.

mapa

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio