Koupí gorilích pohádek přispějete na distribuci knížek do afrických škol

28. prosinec 2009

Moja pomáhá zachránit gorily v Africe. Anglický překlad gorilích pohádek, který vychází pod záštitou Roku gorily vyhlášeného OSN, má přinést prostředky na distribuci knížek do Konga-Brazzaville a podpořit projekt zaměřený na ochranu kriticky ohrožených goril nigerijských.

Moja i Tatu dobyli Afriku už loni

Gorilí mláďata Moja a Tatu, ale i další hrdinové gorilích pohádek z pražské zoologické zahrady si získali pozornost dětí nejenom v České republice, ale už i v daleké Africe. Knížka v angličtině a ve francouzštině byla na přelomu roku 2008 a 2009 v nákladu 4000 výtisků distribuována do škol v Kamerunu s cílem vzbudit v tamních dětech zájem o přírodu a její ochranu. Náš záměr i způsob a průběh jeho realizace ocenila řada ochránců přírody, včetně Richarda Leakeyho či představitelů programu GRASP OSN. Nejvíce nás ale potěšily reakce samotných dětí: "Vážení, my, studenti státní střední školy Bonadikombo, Vám s radostí píšeme tento krátký vzkaz," stálo v jednom z dopisů. "Milujeme vaši knížku pohádek, protože nás učí o gorilách a jejich příbuzných. Máme ji rádi hlavně kvůli příběhům jako je například O bílé gorile! Ten, kdo nikdy předtím neviděl gorily, si je díky knížce může prohlédnout. Vzkazuji Vám díky za její vydání! Knížka nám pomáhá pochopit, jak to mezi gorilami chodí. Vaše Baah Vera." O knížku gorilích pohádek stáli i mnozí příznivci projektu Odhalení, kamerunské vydání však nebylo na prodej. Rozhodli jsme se proto upravit a znovu vydat gorilí pohádky, tentokrát za účelem volného prodeje.

Knížku Gorilla Fairy Tales vydává Radioservis pod záštitou Roku gorily (Year of the Gorilla, zkráceně YOG), vyhlášeným Programem OSN pro životní prostředí (United Nations Environment Programme - UNEP), Úmluvou o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonnská úmluva; Convention on Migratory Species of Wild Animals - CMS), Společenstvím pro přežití lidoopů (UNEP/UNESCO Great Ape Survival Partnership - GRASP) a Světovou asociací zoologických zahrad a akvárií (World Association of Zoos and Aquariums - WAZA). Kromě poutavých příběhů v knížce najdete barevné celostránkové fotografie nejen gorilí rodiny z pražské zoo, ale i mnoha dalších zvířecích hrdinů. Výtěžek z prodaných výtisků je určen na realizaci projektů zaměřených na ochranu goril ve střední Africe.

01018930.jpeg

Hrdinové knížky vydělávají na volně žijící gorily

Nejhůře mezi všemi taxony goril jsou na tom gorily nigerijské (známé také pod anglickým jménem Cross River Gorilla, lat. Gorilla gorilla diehli). V současné době je jejich celkový počet nižší než 300 jedinců. Zvyšování povědomí o stavu jejich ohrožení je zcela zásadní pro budoucnost tohoto poddruhu. Proto jsme se rozhodli, že část peněz vydělaných prodejem knížek věnujeme na vzdělávací projekt Roku gorily zaměřený právě na podporu ochrany goril nigerijských v oblasti národního parku Takamanda na hranici Kamerunu a Nigérie.

Gorilí pohádky pro Kongo-Brazzaville

Naším dalším cílem je shromáždit prostředky a po úspěchu s distribucí pohádek po Kamerunu vydat knížky i pro školy v Kongu-Brazzaville. Chceme, aby si i tamní děti žijící v pralesních oblastech vytvořily kladný vztah ke gorilám. Kongo-Brazzaville je ideálním cílem pro distribuci knížek, neboť leží v jádře geografického areálu gorily nížinné (Gorilla gorilla gorilla) a je z hlediska ochrany tohoto poddruhu klíčové. V zemi probíhá několik projektů orientovaných na výzkum a ochranu goril nížinných, případně šimpanzů, jejichž součástí jsou i edukační aktivity zaměřené na místní děti. Z řady požadavků na šíření knihy gorilích pohádek v tamních oblastech jsme vybrali tři organizace, které projevily vážný zájem a současně mají vysoké mezinárodní renomé. Chtěli bychom jim poskytnout po tisíci výtiscích francouzské verze knihy gorilích pohádek.

Knížku gorilích pohádek již dostaly děti v Kamerunu. Nyní ji chceme distribuovat do Konga-Brazzaville.

Pomoci nám můžete i vy! Knížku lze zakoupit v prodejnách Radioservis nebo prostřednictvím e-shopu. Podpořit naše snahy ale můžete například i tak, že nám poukážete libovolnou částku na sbírkové konto číslo účtu: 555 555 552/0800.

Děkujeme!

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení