Koruny listnatých stromů

19. leden 2002

Není to tak dlouho, co jsme vás vyzývali, abyste se zadívali do korun jehličnanů a všimli si detailně, jakým způsobem jsou olistěné. Nebo spíše ojehlicované či ošupinované. Dnes obrátíme pozornost ke stromům listnatým.

Zvláště teď, kdy je snad celá zem schovaná pod sněhovou pokrývkou, a zejména po obnově, kdy je i každá větévka jako pocukrovaná, tedy právě v těchto dnech vynikne výrazně takzvaná textura neboli habitus korun, jak se odborně říká.

Při pozorném pohledu už zdálky poznáte přímočarý buk a na první pohled jeho korunu odlišíte od koruny dubu. Podíváte-li se do koruny lípy, lhostejno jakého druhu, překvapí vás jemná, jakoby krajková periferie koruny, zatímco při pohledu do koruny statného jírovce maďálu, koňského kaštanu, jistě neuniknou vaší pozornosti rovněž periferní, ale tuhé obvodové větve, obloukovitě skloněné, a na konci opět obloukovitě vystoupavé.

Právě v těchto dnech si i s tím nejjednodušším fotoaparátem můžete pořídit přímo srovnávací sbírku korun našich i introdukovaných stromů a uvědomíte si leccos, co vám v létě, kdy jsou stromy zahaleny do zelených převlečníků, uniklo. Tak dobrý lov a dobré světlo!

Spustit audio