Konečně se ochladilo, libuje si Kijivu...

26. červen 2007

Noční ochlazení a prognózy na následující týden asi otrávily mnoho lidí - vždyť prázdniny jsou za dveřmi a kdo by měl radost z toho, že ve škole či v práci se několik měsíců smažil jako karbanátek a jen může vyrazit do přírody, je zima a prší. A tak jsou naše gorilky těmi jedinými, komu ochlazení vůbec nevadí a kdo je spokojený.

Kijivu prý dokonce v posledních dnech ani nechtěla vycházet ven - vypadalo to, že se podobně jako lidské matky bojí, že mládě dostane úpal, a chránila potomka před spalujícími paprsky. Raději se držela v pavilonu, kde bylo zřejmě přeci jen trochu příjemněji. I když... Asi si to taky umíte představit.

V každém případě letošní rok počasí zvířatům včetně goril přeje tak, jako už dlouho ne. Ekologové sice lamentují, zemědělci spínají ruce a vyčíslují škody, ale po pravdě - zlobí někoho z vás, že bylo dlouhé měsíce tak krásně? Naši rodinku tedy - až na ta vedra posledních dnů - určitě ne.

Tráva i jiné bejlí roste jako z vody a je pořád co škubat a jíst, není nic krásnějšího než si lehnout do trávy a dát si dvacet. Gorilí rodina si to užívá celý den. Ale spokojená jsou i ostatní zvířata v zoo.

Držím palce všem školákům a studentům a taky těm, co mají dovolenou na začátku prázdnin. Počasí se určitě umoudří a vy si to pořádně užijete. A když budete mít chvilku volna, tak víte, kam zamířit... Přece do zoo za gorilí rodinou. A nejen za ní.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení