"Kluka od holky poznám, ale..."

6. červenec 2007

"...musel bych mládě pořádně vidět," tvrdí Marek Ždánský. My všichni kluka od holky taky poznáme, ale jen v případě lidského mláděte. U goril to trochu vázne a po zkušenostech s Mojou se stále čeká na výsledky laboratorních testů. Kromě laboratoře, se kterou spolupracuje pražská zoo, jsme před pár dny odeslali vzorky trusu do osvědčené laboratoře Genomac i my.

V Genomacu určovali již pohlaví Moji, a protože mají vzorky ostatních goril v pavilonu, je šance, že vzorek trusu dokážou přesně zařadit (tedy jestli je skutečně miminka a ne nějaké jiné gorily v pavilonu) a posléze určit, zda jde o kluka či holku.

Marek celkem detailně popsal, jak že se gorilí mláďata poznají "na první pohled". Ale ten pohled ne a ne přijít (nebo to někdo z vás zaručeně viděl?): "U mláďat je klitoris stejně velký jako penis. Rozdíl je například v tom, že klitoris směřuje více pod nožičky a penis míří spíše pod bříško. Pomoci při zkoumání gorilí záhady by mohlo, kdybychom viděli mládě čurat. Holčičky dělají loužičku pod sebe a kluci před sebe. Jenže mládě se stále drží mámina kožichu.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení