Klub angažovaného Myšlení - Člověk hledá jistoty - 1968

28. únor 2013

Konec 60. let přinášel do vysílání Československého rozhlasu celou řadu nových pořadů, které obsahovaly velké spektrum názorů, diskusí a pohledů posluchačů na jedné straně, postojů zasvěcených a zkušených osobností na straně druhé.

Příležitost k setkávání a konfrontaci pohledů na vývoj společnosti dostali posluchači mimo jiné jiný v tak zvaném Klubu angažovaného myšlení. Byla to otevřená platforma sestávající se z veřejných diskusí, jež byly nahrávány, současně z natočených názorů osobností tehdejšího vědeckého a společenského života.

Klub angažovaného myšlení se poprvé vysílal 31. ledna 1967. Témata tohoto cyklu, který připravovali vynikající publicisté té doby – mimo jiné Věra Horká, Helena Šleisová, Jan Skála – se týkala takových pojmů a otázek, jakými byly například analýza pojmu „angažovanost“, nekomunistický odboj za druhé světové války, problémy odvahy a zbabělosti za různých podmínek… až po témata zcela zásadní. Jedním z nich bylo téma „smyslu života“, vysílalo se v lednu roku 1968. Pořad vysílaný 28. února roku 1968, tedy dnes přesně před pětačtyřiceti lety, byl předeslán titulkem: Člověk hledá jistoty. Byl to v pořadí 14. díl cyklu a my si z něj uvedeme několik pasáží.

Spustit audio