Když se řekne „Vánoce“…

22. prosinec 2016

Když slyšíme slovo Vánoce, každému z nás se vybaví něco jiného, něco, co souvisí s jeho nejniternějšími vzpomínkami, nejspíš s jeho dětstvím, nebo mládím… A přesto ten pojem, už zvuk toho slova, vyvolává celou řadu asociací, jež jsou společné, obdobně zažité, uložené hluboko v nás. Pokusme se pohlédnout dnes na vánoční vzpomínky z několika odlišných úhlů.

Povětšinou jsou vzpomínky na vánoční svátky haleny do nostalgického oparu a vypovídají o šťastných chvílích. Vánoce ale mohou být i smutné. Nejsmutnější Vánoce prožívají nepochybně ti, kteří je musí trávit mimo domov. (Jak asi bylo o Vánocích v roce 1934 oněm vojákům, kteří jsou zachyceni na archivním snímku?) Uvedeme si několik zvukových záběrů, na kterých o svých smutných Vánocích hovoří – mimo jiné – herec Jaroslav Vojta. Ten velmi záhy ztratil oba rodiče. V pouhých osmnácti letech zůstal sám a nebylo mu dopřáno trávit Vánoce v kruhu svých nejbližších.

Jaroslav Vojta

O smutných Vánocích prožitých v americkém Chicagu vypráví další z generace slavných herců – František Kovářík.

František Kovářík

František Kovářík Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Vše záleží na tom, zda člověk tráví Vánoce s osobami, jež jsou mu blízké, či zda je prožívá sám. I Vánoce v Paříži mohou být smutné. Vše záleží na společnosti, která nás obklopuje. O tom bude nyní vyprávět malíř Jan Zrzavý.

Jan Zrzavý

S výběrem zvukových snímků, jež vznikly o Vánocích v letech minulých, nyní pokročíme do 60. let minulého století, do časů, kdy se už opět smělo připustit – dokonce i v rozhlasovém vysílání! - že Vánoce mají své křesťanské kořeny, kdy se již znovu mohly, byť jen chvíli, v rozhlase hrát koledy a popřát ono známé: pokoj lidem dobré vůle! S tímto přáním se do daleké ciziny k našim krajanům žijícím za oceánem obracel o Vánocích v roce 1964 Karel Höger.

Karel Höger

A to se už v dnešní poslední ukázce z vánočních pořadů minulosti ocitáme v prosinci roce 1966. Vstupujeme do záznamu z přímého přenosu z legendární Nealkoholické Vinárny U Pavouka, kde vánoční motivy právě hraje trio Karla Velebného.

Tvůrci nealkoholické Vinárny u Pavouka Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák

Tvůrci Nealkoholické Vinárny U Pavouka - Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák. Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Spustit audio