Kde budou na jaře ptáci z našich krmítek?

15. únor 2002

Počasí se pomalu zlepšuje a na krmítkách už nemusíme ptáky tak intenzivně přikrmovat. Vyvstává otázka, zda ptáky, které jsme v oněch kritických chvílích přikrmovali, později na jaře a v létě ještě uvidíme.

Některé ano, ale některé ne. Třeba strakapoudy a brhlíky ano, ale například zrovna sýkory koňadry, které jsme měli na krmítkách v čase nejtužší zimy, obyčejně v létě už neuvidíme, protože odtáhnou mírně severovýchodněji. Na jejich místa se ale zase rozprostřou populace sýkor, které přilétly od jihozápadu.

To, že jsme někdy přikrmovali ptáky, které později již neuvidíme, má ovšem i tak svůj význam, protože se tím vytvářejí plynulé populace ptáků, které nedovolí, aby se přemnožil hmyz a působil nám škody. Ostatně nekrmíme ptáky jen pro užitek, který bychom od nich očekávali, ale hlavně pro potěšení, radost a také z morálních důvodů, protože zvíře, jak praví Seton, "je naším nejstarším bratrem".

Nyní musíme pamatovat také na to, že již brzy přijdou měsíce, kdy se začíná hnízdit, proto bychom mohli už pomalu začít připravovat ptačí budky k hnízdění. Popřípadě se pustit i do dalších zásahů do přírody, jako je vytváření hnízdních kapes, seřezávání křovin a ochrana proti kočkám. Ale na to máme ještě tak měsíc a půl čas.

autor: Otakar Leiský
Spustit audio