Každý den je znát

18. květen 2001

Jestliže před týdnem nám chodily maily plné obav o osud mláďat, která většinu času jen proležela a vypadala jako mrtvá, dnes už něco podobného nehrozí: mláďata každým dnem výrazně povyrůstají a každým dnem jsou také aktivnější.

Začátkem příštího týdne snad už konečně budeme s jistotou vědět, jakého jsou mláďata pohlaví. Jestliže minulý týden se zdálo, že jde o samičku a samečka, nyní se podle jejich velikosti jeví Luboši Peškemu jako velmi pravděpodobné, že jsou to dvě samičky. Brzo tedy slavnostně vyhlásíme jména našich sokolích mláďat. Děkujeme za všechny návrhy, z nichž - s omluvou všem ostatním - ocituji jen jediný: pojmenovat je (pokud to budou samičky) podle zvonů v Týnském chrámu. V sokolí věži je zvon ANEŽKA odlitý v roce 1989, který váží 956 kg a má spodní průměr 112 cm, v "nesokolí" věži MARIA z roku 1553 o hmotnosti 6 450 kg a průměru 204 cm.

Opusťme ale na chvíli mláďata a podívejme se Týnu a Tycha. V hnízdě vídáme Týnu, které Tycho potravu nechává mimo hnízdní budku a Týna jí pak mláďata krmí. Ovšem i ona pro sebe i pro potomstvo loví. Je přitom zajímavé, že holubi tvoří jen asi polovinu sokolích úlovků.

Týnu i Tycha lze v těchto dnech vidět na Týnském chrámu, kde se je Štěpánu Kotrbovi podařilo vyfotografovat. Nebyla to jednoduchá věc. Štěpán sokoly fotografoval na velkou vzdálenost z věže Staroměstské radnice mimořádně mocným objektivem, který je asi jediný v republice (na digitálním fotoaparátu s transfokátorem do 19,5 mm byla použita předsádka 1600 mm!). Kromě sokolů nasnímal i překvapivé detaily architektury Týnského chrámu.

Galerie Tycho a Týna Galerie "Tycho a Týna"
foto Štěpán Kotrba
Galerie Týnský chrám Galerie "Praha jak ji neznáte"
foto Štěpán Kotrba
Detaily, kterých si při pohledu ze země ani nevšimneme - stojí ale za vidění!

Čtyři snímky z věže Staroměstské radnice Galerie "Čtyři snímky z věže Staroměstské radnice"
foto Štěpán Kotrba
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio