Katolická církev odmítá veřejnou lustraci polských duchovních

30. květen 2006

Polská katolická církev odmítá veřejnou lustraci duchovních, agentů bývalé komunistické tajné služby. Někteří kněží naopak zveřejnění jmen spolupracovníků státní bezpečnosti považují za jediný způsob očisty katolické církve.

Hlavní bojovník za lustrace duchovních kněz Tadeusz Isakowicz - Zaleski oznámil, že zítra zveřejní seznam 28 jmen agentů v sutaně. Církevní špičky jsou kategoricky proti. Metropolita krakovský kardinál Stanisław Dziwisz upozornil, že žádný kněz nemá takové právo s výjimkou členů lustrační komise Péče a paměť.

Na veřejnost mezitím pronikají další a další informace. Polský tisk dnes široce rozebírá případ kněze a uznávaného publicisty Mieczyslawa Malińského, který údajně s tajnou policií spolupracoval od padesátých let.

Katolický novinář kněz Adam Boniecki před takovým způsobem lustrací varuje. "Může se ukázat, že to všechno byla jen lež vykonstruovaná samotnou státní bezpečností. I tak se najdou lidé, kteří budou říkat "není dýmu bez ohně". Proto je zveřejnění jména kněze Malińského velmi škodlivou věcí, bez ohledu na to, jestli je to pravda nebo ne," domnívá se Adam Boniecki.

autor: mdo
Spustit audio