Kateryna Kolcová-Tlustá a židovské písně

11. květen 2009

Pokud Vás zajímají židovské písně, nenechte si ujít třetí koncert cyklu "Rebelující dámy české hudby", v jehož druhé části vystoupí nevidomá ukrajinská zpěvačka Kateryna Kolcová-Tlustá. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 14. května od 19.30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze.

Celý večer nabídne setkání se třemi ženskými osobnostmi, které svojí originalitou i žánrovým zaměřením stojí mimo hlavní hudební proud. Jejich koncerty jsou ale zárukou výjimečného zážitku - ať už jde o svébytné šansony v podání Sylvie Krobové či původní židovské písně, které zpívá Kateryna Kolcová-Tlustá. Její nádherný hlas je plný citu, vroucnosti a naléhavosti, stavěný na velkém rozsahu tónů, barev i témat. Zpívá židovské písně, především v jidiš, ale nevyhýbá se ani jazyku ladino (řeč západoevropských Židů, která vznikla ze španělštiny) a hebrejštině. Hostem Kateryny Kolcové-Tlusté bude známá rebelka Ester Kočičková. Vystupují společně v Salmovské literární kavárně v představení "Úklid", a tak se diváci mohou těšit i na několik autorských skladeb z tohoto projektu.

Kateryna Kolcová-Tlustá se narodila v Kyjevě. Tam vystudovala gymnázium pro slabozraké a lidovou školu umění. Bohužel jí žádná z ukrajinských uměleckých škol pro její slabozrakost neumožnila studium, a tak se pro ni východiskem z této situace stalo studium folkloristiky. V roce 1994 se dostala do Prahy a vystudovala zde zpěv na Konzervatoři Jana Deyla pro slabozraké a nevidomé. V Praze se vdala a usadila natrvalo.

Kateryna Kolcová-Tlustá a Ester Kočičková v představení Úklid

Kateryna je vynikající zpěvačka a její pěvecký projev má nebývalou vitalitu, vroucnost a naléhavost. Orientuje se na interpretace židovských písní, a to především v jidiš, ale nevyhýbá se ani písním v jazyce ladino (jazyk západoevropských Židů, který vznikl ze španělštiny) a v hebrejštině. Zpívá písně klasické, náboženské i moderní. Vydala dosud čtyři alba: "Yadyd Nefesh", "Blízko je den" (židovské obřadní zpěvy), "Inspiration Klezmer" a "Vyznání" (písně sefardských a aškenázských Židů). V současné době studuje etnomuzikologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Více informací o této umělkyni najdete na stránce www.kateryna.wz.cz.

Vstupenky na koncert z cyklu "Rebelující dámy české hudby" jsou k dostání v Městské knihovně v Praze a síti Ticketportal v ceně 230,- Kč včetně poplatku. Více info na www.taktika-muzika.cz.

Spustit audio