Kateřina opět u jezera Issyk-Kul (pondělí 30. září 2002)

30. září 2002

Až do včerejšího večera se zdálo, že znovu nebude co napsat. Pak ale přišly nové souřadnice Kateřiny a už na první pohled bylo zřejmé, že se během včerejška výrazně přesunula. Ovšem až při pohledu do mapy přišlo to hlavní překvapení: po 233 kilometrech letu se zastavila u jezera Issyk-Kul v Kyrgyzstánu, tedy u téhož jezera, kde byla už před třemi týdny.

Už když Kateřina doletěla k Issyk-Kulu poprvé, bylo to docela překvapení. Poté, co se odtamtud vzápětí přesunula na severovýchod, k řece Ili, vysvětlovali jsme si to tak, že se u jezera Issyk-Kul ocitla ve slepé uličce, ze které hledá cestu - Issyk-Kul je totiž obklopen tří- a čtyřtisícovkami. Ovšem teď je u něj znovu... Nejspíš dobře víc, co dělá; jenom my si to nedovedeme vysvětlit.

Oba samci zůstávají na stejných místech: Petr u Syrdarji v Kazachstánu a Roman v poušti Karakum v Turkmenistánu. Pokud jde o Romana, nepředstavujme si ale, že je v písečné poušti. Nachází se v oblasti, která je zavlažovaná a intenzívně obdělávaná. Brzo přineseme galerii vesmírných snímků všech čapích zastávek a z nich to bude docela dobře patrné.

Kateřina
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio