Katedrálu svatého Víta oficiálně převzala církev

5. září 2006

Správa Pražského hradu předala církvi katedrálu svatého Víta. Učinila tak na základě pravomocného rozhodnutí soudu. Oznámil to mluvčí Hradu Petr Hájek s tím, že od středy už Správa Pražského hradu nenese odpovědnost za návštěvnický a pokladní provoz v katedrále.

O tom, že katedrála svatého Víta s přilehlými nemovitostmi patří definitivně církvi, rozhodl pražský městský soud v polovině června. Pravomocný verdikt ve sporu státu a církve o vzácné nemovitosti padl po více než třinácti letech. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových sice v srpnu oznámil, že proti rozhodnutí podá dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek.

Katedrála s pozemkem a věž u chrámu sv. Víta s pozemkem podle soudu patří Metropolitní kapitule u svatého Víta. Část přilehlých nemovitostí připadla Kolegiátní kapitule Všech svatých na Hradě Pražském. Kromě katedrály tak do vlastnictví církve spadá celá Vikářská ulice s kanovnickými domy až po Nové proboštství, dále Prašná věž a kaple Všech svatých.

Církev verdikt přivítala. Zároveň ujistila, že je i v jejím zájmu zachování kontinuity provozu v jedné z nejznámějších českých památek. Kardinál Miloslav Vlk nicméně uvažuje o úpravách prostoru pro širší liturgické využití.

autoři: rep , mam
Spustit audio