Kambo, proč utíkáš?

17. květen 2007

Přátelství, které se vyvinulo mezi malou Mojou a tetou Kambou brzy po jejím příjezdu do Prahy, bylo přerušeno v době, kdy Kamba čekala na porod vlastního potomka. V té době bylo patrné, že chce mít hlavně co nejvíce klidu, být sama, a obloukem se vyhýbala ostatním gorilám - včetně Moji.

Moja v těchto týdnech hledala oporu hlavně u mámy Kijivu. Brzy po porodu jsme ovšem mohli znovu sledovat, jak se Moja ke Kambě vrací. Ovšem jejich vztah dostal - alespoň z lidského pohledu - určité trhliny, už to zdaleka není tak idylické, jak to bývalo ještě na jaře.

Pokud sledujete dění v pavilonu delší dobu, budete svědky dokola se opakující scény. Neposedná Kamba je v pohybu, jako by nevěděla, kde spočinout, a Moja je jí v patách. Neustále se na ni snaží sahat, drží ji za záda, občas se na ni pokouší vylézt. Kamba ji na zádech krátce strpí, ale po chvilce už zase odchází sama a Moja ji hledá.

Logo

Jen zřídka obě odpočívají vedle sebe, což býval běžný obrázek. Naopak při siestě najdeme Kambu samotnou a Moju nejčastěji ve společnosti Kijivu. Ale ani ta nemá vzhledem ke svému pokročilému těhotenství na žádné velké hrátky s dcerou náladu.

Proč se Kamba Moji vyhýbá, či spíše proč ji nepřijímá s takovou láskou jako před pár měsíci? To je otázka, na kterou budeme s pomocí odborníků brzy hledat odpověď. Je možné, že se dosud zcela nevzpamatovala z nepodařeného porodu, že ještě není ve své kůži.

Svou roli jistě hraje i to, že z roztomilé Moji se stal v poslední době neposedný výrostek se vším, co k tomu patří. Předvádí se, pokouší dospělé gorily, zkouší, co všechno si vůči nim - včetně Richarda - může dovolit. Není zdaleka tak mazlivá, naopak, občas je pěkně nepříjemná. Po gorilím způsobu dokonce odmlouvá a nechce se podvolit. Důvodů změny chování ale bude jistě daleko více. Starší Kamba se s tím zatím nesrovnala.

Logo
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení