Kambě drželi palce i v Lipsku

17. duben 2007

Osudy Kamby díky přenosu na stránkách Českého rozhlasu sledoval celý svět. Odpovídali jsme na e-maily dokonce až ze zámoří. Mezi těmi, kdo Kambě na dálku držel palce, nechyběli ani pracovníci těch zoologických zahrad, kde nějakou dobu žila.

Po příjezdu do Evropy v roce 1974 byla Kamba umístěna do Zoo Lipsko (Německo). Zde se o ni staral Frank Schellhardt, který v Pongolandu (jak se zařízení pro chov lidoopů v Lipsku jmenuje) pracuje dodnes. Frank od začátku pozorně sledoval březost Kamby a porod a byl stejně jako další pracovníci lipské zoo velmi smutný, že mládě porod nepřežilo. Kamba totiž v jeho vzpomínkách zůstala na vždy, protože byla v mnoha ohledech výjimečná. "Hlavně proto, že byla odchycena v divočině a představuje důležitý článek v případné záchraně druhu," říká Frank.

Do Lipska přišla Kamba spolu se stejně starým samečkem zvaným Polo a ve skupině žila ještě čtyřletá samička Virunga a pětiletá samička Twiggy. Ve skupině byla jen mláďata uměle odchovaná lidmi. Proto se členem skupiny musel stát i ošetřovatel Frank. Kambu krmil, koupal, vážil, staral se o ni jako o malé dítě. A také si s ní hrál a vymýšlel pro ni všelijakou zábavu.

"Kamba byla opravdu milé zvíře, vůbec se mě nebála. Naopak, vždy se na mě těšila a ráda se se mnou mazlila. Dodnes nevím, proč u nás nikdy nezabřezla a žádné mládě neporodila. Pečoval jsem o ni až do jejího odchodu," dodává Frank.

Kambina kamarádka z opičince Virunga, se kterou žila v jedné tlupě 21 let, byla v roce 1999 předána do Francie a už tam porodila dvě krásná mláďata.

"Těšili jsme se, že Kamba bude mít konečně také mládě, když to u nás nevyšlo. Bohužel, dopadlo to, jak dopadlo. Alespoň držíme palce pražské zoo, aby to vyšlo příště a Kamba na svět přivedla úspěšně svého prvního potomka."

Více o gorilách v lipském Pongolandu najdete na http://wkprc.eva.mpg.de/english/files/gorilla.htm

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení