Kamba on the road

24. listopad 2005

Je to tady! Dlouho očekávaný převoz samice Kamby do pavilonu goril v pražské zoo právě začal. Utajená akce, na kterou jsme všichni netrpělivě čekali, je skutečností. Společnost lidoopů, kterou již tři týdny sledujeme ve dne v noci kamerami, dostane nového člena.

Co se asi stane? Samice spolu již nějaký čas žily v Zoo Dvůr Králové nad Labem, odkud byly Shinda a Kijivu vráceny do rekonstruovaného pavilonu Zoo Praha. Ale Richard, ten bude pro Kambu zcela neznámým tvorem.

Již nyní je jisté, že nový příchozí řádně rozvíří vody už tak dost neklidného prostředí PaVily. To, co jsme všichni považovali za jasné, tedy postavení Richarda na začátku a Kijivu na konci hierarchie, se nepochybně radikálně změní. Kam se asi zařadí dospělá samice, to můžeme jen odhadovat. Odborníci také předpokládají, že tři samice společně budou Richardovi silnějším protivníkem a mnohem více si na něj dovolí.

Kdo je tajemná neznámá?

Samice Kamba se narodila v roce 1972 v Africe (asi v Kamerunu). Jako dvouletá byla odchycena a prodána do Zoo Lipsko. Od roku 1995 žila v Zoo Duisburg, následně v Zoo Dvůr Králové nad Labem. Do pražské zoo přišla v srpnu 2001 se stejně starým samcem Tadaem. Po dovozu vážila 82 kg (Tadao 130 kg) a její hmotnost je i dnes přibližně stejná. Během povodní a následné rekonstrukce pavilonu goril byli Tadao a Kamba společně umístěni zpět do Zoo Dvůr Králové nad Labem, kde žijí dosud.

Kamba je chovatelsky nesmírně cenné zvíře, neboť pochází z odchytu v divoké přírodě, a tudíž není geneticky příbuzná s ostatními gorilami chovanými v zajetí. Vzhledem k jejímu stáří je velmi důležité pokusit se o její nakrytí a odchov mláděte.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení