Kamba Richarda odmítá

2. červenec 2007

Minulý týden jsem v příspěvku zmínil, že pravděpodobným důvodem, proč Kamba zatím nečeká další mládě, je fakt, že neprodělává říji. Pokud přesto říji má, tak naprosto neznatelnou. Marek Ždánský mi potvrdil, že od porodu mrtvého mláděte nezaznamenal páření s Richardem.

Je to ale jen kvůli absenci zmíněné říje? Pravděpodobně nikoliv, i když souvislost tam zřejmě bude. Napsala nám paní Jitka Krajíčková: "Jinak musím říct, že Kamba se bohužel Richardovi vyhýbá (teda aspoň když ji já sleduji), takže si myslím, že k páření, přestože se mluvilo o tom, že by krátce po porodu mohlo dojít i k zabřeznutí, zatím s Richardem nedošlo.

Ještě pro osvěžení paměti opakuji, jak souvisí říje a vlastní akt páření. U lidí vlastně nijak, u goril ale významně. Protože gorilí samec má harém několika samic a rozhodně ho nelze považovat za nějakého donchuána, páří se jen se samicemi v říji, tedy během několika dní v měsíci, kdy je největší šance na zabřeznutí samice.

Samice ho musejí v tu dobu samy vyhledávat, nabízet se mu, ponoukat ho. Hlavní aktivita předcházející páření je tedy u gorilí rodiny na samicích. Proto je zajímavé, že Richard je vůči Kambě vstřícný, i když ona mu žádnou příčinu nezavdává.

Kambino odmítání si můžeme vysvětlovat z lidského pohledu mnoha způsoby. Důvody je ale nutné hledat jinde. Protože Richard má o Kambu zájem, problém bude v samici - možná se ještě necítí zdravotně zcela v pořádku, možná skutečně není v říji (proč by ale o ni měl Richard jinak zájem?), roli může hrát fakt, že plně převzala odpovědnost za Moju a instinktivně se zabřeznutí brání.

Jsou to ovšem všechno jen domněnky. Musíme se smířit s tím, že všechno chce čas. Zda ale Kamba ještě někdy zabřezne, je zatím skutečně ve hvězdách.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení