Kamba nás napíná

30. leden 2007

Ve dne v noci se střídají služby, složené z pracovníku ČRo Online a Leonardo, ve sledování gorilí samice Kamby v pražské zoo. Porod jejího prvního mláděte by měl přijít každým dnem, a pokud se ho podaří zaznamenat, získáme pravděpodobně další světový primát.

Tisíce zájemců denně spolu s nám napjatě sledují počínání Kamby a čekají, kdy se očekávané mládě narodí. Kamba nás ale napíná. Termín porodu ošetřovatelé ze zoo jen odhadli, a tak netušíme, zda přijde dnes, zítra, nebo až za týden.

Kamba se ale rozhodně chová zvláštně. Straní se ostatních goril a hledá izolovaná klidná místa, kde polehává a smutně se rozhlíží po okolí, v noci je neklidná a dokonce za tmy žere, velmi často také pije. Včera dlouze - skutečně vždy skoro minutu - pila asi v hodinových intervalech. Ale je také stále při chuti. Pokud bychom odhadovali podle lidí, tak vlastní porod vzhledem k jejímu apetitu nepřijde dneska. Jenže - suďte gorilu podle člověka...

Již jsme psali, že porod očekáváme na 80 % po setmění - podobně, jako je tomu u goril v přírodě. Několik odborníků to v předešlých dnech potvrdilo, ale dostali jsme od nich i nové informace.

Asi nikdo neví, v jaké pozici gorila mládě porodí. Zda vleže, vsedě, či v jiné pozici. Podle některých názorů by to mohlo být dokonce vestoje, tedy na všech čtyřech. Proto služba u dálkově řízené kamery nemůže být v klidu ani ve chvilce, kdy si Kamba sedne nebo se postaví.

Podle nových předpokladů odborníků bude rodit na skrytém místě a zcela sama, bez asistence ostatních samic. O to složitější bude porod "neprošvihnout" a zaznamenat. Bude to chtít i ten pověstný kus štěstí.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení