Kamba ano, Messy zatím ne!

9. květen 2007

Dnešní jednání přineslo dva výsledky. Ten první je pozitivní a naplnilo se to, na co jsme v předchozím příspěvku dnes ráno upozorňovali. Kamba dostane další příležitost porodit vlastního potomka. Po poradě s veterináři i humánními lékaři o tom rozhodlo vedení pražské a královédvorské zoo. Bude to nepochybně riskantní pokus, ovšem jak moc nebezpečný, na tom se odborníci neshodli. Nasazení antikoncepce nebo dokonce sterilizaci ovšem zavrhli. Druhý výsledek mnohé chovatele trochu rozladil - Messy zatím zůstává ve Dvoře Králové.

Po nešťastném porodu se Kamba zotavila, ale bylo nutné co nejdříve zodpovědět kardinální otázku: Co dál? Dát oblíbené samici šanci na další početí, byť s patrnými riziky, nebo jí v početí nějakým humánním způsobem zabránit? Nejlepší řešení hledali chovatelé z obou zoo spolu s veterináři, humánními lékaři a specialisty na porodnictví.

Odborníci se na jednoznačném řešení neshodli. Část veterinářů upřednostňovala aplikaci antikoncepce, zoologové naopak přirozený průběh - tedy další šanci na březost a mládě.

Kamba se bude na porod připravovat

Konečné rozhodnutí nakonec zůstalo na ředitelích pražské a královédvorské zoo. Ti se shodli, že nebudou Kambě bránit v přirozeném početí. A to s plným vědomím, že rozhodně nepůjde o březost a porod bez rizik.

Rizikům se budou chovatelé snažit předcházet, v čemž jim pomůžou zkušenosti a poznatky z první Kambiny březosti. Důležité bude, aby si Kamba včas zvykla na vyšetření ultrazvukem, aniž by při tom musela být uspána. Bude to trvat několik měsíců, ale Marek Ždánský nepochybuje o tom, že to dokáže. Pomoci by mu měl malý přenosný přístroj, který bude mít k dispozici.

Rizikové faktory jsou dobře známé. Kromě pokročilého věku je to hlavně myom, nalezený v děložním hrdle. Postup při případném druhém porodu bude ovšem podobný jako u prvního. Chovatelé budou upřednostňovat přirozený průběh. Včas bude ovšem přímo v pavilonu zřízen jakýsi provizorní operační sál - pro případ, že by porod neprobíhal v pořádku a byl nutný lidský zásah.

Messy později

Odborníci z obou zoo se shodli na tom, že by šanci měla dostat také starší samice Messy, nyní umístěná v Zoo Dvůr Králové. Ovšem její přestěhování ještě před porodem Kijivu vyloučili. Riziko se začleňováním do pražské skupiny by hlavně kvůli Kijivu v pokročilém stádiu březosti bylo podle nich příliš vysoké. Převoz by se tedy měl uskutečnit nejdříve za půl roku, kdy už bude potomek Kijivu méně zranitelný.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení