Jumbo, seznamte se!

14. září 2009

Jumbo je jedna z nejlegračnějších goril, jaké kdy žily v Limbe Wildlife Centre. Má ráda pozornost a vymyslela si speciální taneček, kterým upoutává návštěvníky. Když spatří někoho nového, dá se do tance. Pokaždé se dobře baví návštěvníci i ostatní gorily.


Zajímavý postřeh je, že Jumbo má možná hudební sluch. Jednou přijela do LWC taneční skupina, která si s sebou přivezla bubeníky a další hudebníky. Jumbo si je pozorně prohlížela z mangovníku ve výběhu. Když začala hrát hudba, začali tancovat nejen tanečníci, ale i Jumbo na stromě. Stála vzpřímeně na větvi, pohybovala tělem a v rytmu hudby se bila do prsou. V jednu chvíli dokonce stála na jedné noze, přičemž zvedala a potřásala druhou. Podle všeho z toho měla nemenší zábavu než všichni lidé, kteří jí pozorovali.

Jumbo

Jumbo je také velmi inteligentní gorila. Vždy pozoruje ošetřovatele, co dělají. Pokud udělají sebemenší chybičku, všimne si a využije jí. Jumbo ukradla několik košťat, které někdo neopatrně nechal příliš blízko u plotu. Jednou ukradla kameru pomocí klacku, který prostrčila drátěným plotem. Ačkoli ráda škádlí, nikdy není agresivní. Zlobit ale dokáže pořádně. Pokud navštívíte Limbe Wildlife Centre a uvidíte gorilu, která se neustále dloube v nose, pravděpodobně jste potkali Jumbo!

Jumbo
Simone de Vries pracuje v kamerunské záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) od roku 2006. V dubnu letošního roku se stala její manažerkou. Projekt Odhalení se snaží finančně podporovat činnost LWC, nejen proto, že pečuje o gorily, které byly pytláky připraveny o rodinu nebo jsou jinak handicapovány, ale také proto, že se zaměřuje na vzdělávaní a ekologickou osvětu dětí i dospělých. Simone de Vries je autorkou charakteristik goril z LWC, které Vám budeme postupně představovat. Jejich prostřednictvím se můžete dozvědět další podrobnosti o životě centra, se kterým jste se měli možnost seznámit díky našim dvěma přímým přenosům.
autor: Simone de Vries
Spustit audio