Judita stále v severozápadní Keni (čtvrtek 30. ledna 2003)

30. leden 2003

Od posledního zápisu o Juditě sice uběhly již více než tři týdny, nicméně situace zůstává téměř beze změn. Podle poslední "jedničkové" lokace z úterka se Judita stále nachází v severozápadní Keni v oblasti jezera Turkana. Do těchto míst přilétla již 4. ledna a během následujících týdnů se její pohyb omezoval jen na krátké přelety v řádu maximálně několika desítek kilometrů.

V první části měsíce Judita pobývala zhruba 30 kilometrů severozápadně od města Kakuma, v jehož blízkosti se nachází největší uprchlický tábor v Keni, kde v současné době žije více než 70 tisíc lidí z různých okolních států, nejvíce ze Súdánu. V posledních dnech se Judita přesunula o trochu severněji (přesněji řečeno o 70 km), z hlediska jejích afrických cest tento přesun však příliš neznamená.

Je trochu s podivem, jakou oblast si Judita vybrala pro svůj lednový pobyt. Území severozápadní Keni je polopouštní oblastí s nadmořskou výškou do 500 m n.m., s velmi nízkými srážkami a tudíž i s minimálními zdroji vody. Poslední měsíce tu byly obzvláště suché, kdy vyschla většina povrchových zdrojů vody. Jak ale víme, čápi bílí nejsou na svých afrických zimovištích tolik vázáni na vodní prostředí jako čápi černí.

Na závěr malé srovnání s loňským rokem: od 11. ledna do 3. února loňského roku pobývala Judita až ve východní Zambii u řeky Luangwe, tedy v prostředí (alespoň podle našich měřítek) mnohem příhodnějším.

autor: Jaroslav Šimek
Spustit audio