Judita se vydala na jih, tentokrát "bez nás" (pondělí 6. září 2004)

6. září 2004

Na konci srpna, kdy se naprostá většina našich bílých čápů vydává na svoji cestu do Afriky, vylétla i Judita. Bylo to 29. 8. Zcela náhodou vyšlo načasování vysílače tak, že pokryl nejzajímavější část dne, a my máme možnost z celkem sedmi lokací alespoň částečně nahlédnout do jejího dne.

Na cestu vyrazila záhy po poledni jihovýchodním směrem. Přelet do okolí Kroměříže dlouhý přibližně 140 km uskutečnila patrně najednou. Z této nové zastávky byla hlášena ještě 31. 8. Tento údaj zůstane po více jak třech rocích sledování na delší dobu poslední zprávou o Juditě. Její sledování systémem Argos jsme se totiž rozhodli přerušit: Juditin solární satelitní vysílač má po více jak 1000 cyklech každodenního nabíjení poškozené akumulátory, které neposkytují v noci dostatek energie. Tím docházelo k tomu, že každý měsíc bylo nutné uhradit za družicovou službu minimálně 2 týdny, kdy převážně nebyly lokace žádné (jen Z) nebo jen nejhorší kvality (B). Pravděpodobně se však na Juditu nakrátko "podíváme" v zimě, v době, kdy bude opět někde ve střední Africe, a případně příští jaro. Pokud Judita přežije, její vysílač by stále mohl přes den za dobrého sluníčka prozradit svoji polohu.

V současnosti proběhlo na telemetrických konferencích několik zpráv o nejdelších satelitních sledováních. Jeden čáp bílý a orel volavý jsou sledováni již od července 1999 a jejich vysílače v současnosti stále ještě fungují. Rekord drží asi vysílač na jednom orlu křiklavém, který vysílal téměř 6 let, než se odlomila jeho anténa.

autor: Lubomír Peške
Spustit audio