Jsou gorily nejšikovnější lidoopi?

2. duben 2006

Od podzimu sledujeme gorily v pražské zoo a pravidelně je necháváme řešit nejrůznější úkoly. Již mnohokrát nás přesvědčily, že jsou nesmírně zručné a inteligentní. Dostávaly potravu z PET lahví, z papírových rour, z krabic, hledaly schovanou potravu na nejrůznějších místech pavilonu, stavěly přenosky, aby dosáhly na ovoce zavěšené ve výšce. Překvapují nás téměř každý den.

V odborné literatuře se často uvádí, že mezi velkými lidoopi jsou gorily nejméně talentované - předčí je nejen šimpanzi, ale i orangutani. Ale je to pravda? Vydali jsme se do Zoo Dvůr Králové nad Labem, abychom se na vlastní oči přesvědčili, co místní orangutani dovedou. O schopnostech orangutanů jsme si povídali se zooložkou Ing. Zdeňkou Jeřábkovou. Nejšikovnější z nich Dona byla odchycena v divoké přírodě a vychována lidmi, takže se od nich mnohé naučila a mohla nám ukázat to, co gorily v Praze nedovedou. Již první úkol měla těžší - ukryli jsme jí potravu do PET láhve, ovšem tu jsme zašroubovali. Dona ukázala šikovnost a láhev snadno odšroubovala. Jenže jablíčka nešla vysypat a tak se k nim nakonec dostala stejně jako gorily - ve dně vykousala díru a obsah si pomalu vysypávala do dlaně. Stejně se zachovala i další orangutaní dáma.

Čím nás ale nadchly, bylo jejich kreslení. Dostaly papír, štětku namočenou v barvě, a šly na to. Neváhaly ani chvilku. Klikyháky, ale i rovné čáry, byly za chvilku po stěnách, na skle, na zemi, všude kolem. Orangutanice to očividně bavilo. A když došla barva, vzaly si mokrý hadr a začaly po sobě uklízet. Tak v tomhle jsou určitě lepší než gorily. Zjistili jsme, jak těžké by bylo určit, který lidoop je nejšikovnější. Nemáme žádné přesné metody, můžeme jen odhadovat. Ale jasně vidíme, že i v rodině mohou být značné individuální rozdíly. Jen si vzpomeňte, jak zručně doloval Richard z vyvrtaných otvorů v klacku rozinky upraveným klacíčkem. To neumí nejen naše gorilí samice, ale možná by to nedokázal žádný orangutan a svedl jen málokterý šimpanz.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení