Josef Štefan Kubín o českých poutích

17. srpen 2013

Při upomínce dne 17. srpna a jeho odrazu ve vysílání Československého rozhlasu se vrátíme do poloviny 30. let minulého století. Onoho dne roku 1935 přednesl v pražském Radiojournalu svoji národopisnou přednášku český středoškolský pedagog, současně folklorista, sběratel lidových zvyků, vyprávění a pohádek, také etnolog, dialektolog, publicista a spisovatel – Josef Štefan Kubín.

Tématem Kubínovy přednášky se staly tradice českých poutí, jejich liturgický původ, ale současně také postupný průnik světských prvků do těchto zvyklostí. Kubín se narodil v roce 1864 v Jičíně. Proto také ona „hrstka poutních obyčejů“, jak Kubín své vyprávění v závěru nazývá, pochází převážně z Jičínska.

Rozhlasový projev J.Š.Kubína pochází, jak bylo řečeno, z roku 1935. Kubínovi bylo v té době jedenasedmdesát let. Byl stále plný vitality a elánu. Rozhlasová záznamová technika nebyla v té době ovšem ještě na příliš vysoké úrovni, což je na zvukové kvalitě snímku znát. Přesto však snímek, který se řadí k nejstarším zvukovým záznamům pořízeným v tehdejším Radiojournalu, patří k pokladům rozhlasového zvukového archivu.

V další části své přenášky o tradici poutí se už Kubín soustředí na podobu poutí na českém venkově. Popisuje při tom celou řadu typických poutních zvyků.

Spustit audio