Jídelníček v ZOO

30. květen 2008

Mnohé zoologické zahrady ve světě bojují s "epidemií" obezity u svých svěřenců. Pro ty, kterým se zdá, že se kolem problému dělá zbytečně mnoho povyku, je potřeba připomenout, že obezita způsobuje zvířatům stejné zdravotní komplikace jako nám lidem, je příčinou mnoha závažných chorob a výrazně se podílí na zhoršení reprodukční schopnosti zvířat. Navíc nerespektování přirozeného stravování zvířat vede, a ne výjimečně, také k mnoha zdravotním problémům, jako jsou např. alergie, osteoporóza, artróza, zelený oční zákal. Stravování goril se věnoval také Český rozhlas Leonardo.

Zvířata, držená v zajetí, se nehýbají tak, jak jsou geneticky naprogramována od přírody. V zoologických zahradách jsou často zbavena svého ekologického minima - nemohou spotřebovat energii formou běhu, chůze, skákání, lovu, schovávání, plavání aj. V malém prostoru se omezují na stereotypní pohyby. K pravidelné (a bohužel i nepravidelné) stravě navíc mnohde dostávají velké množství nezdravých pochoutek. Promyšlené řešení zasluhuje problém výživy masožravých zvířat. Ta potřebují konzumovat nejen svalovinu, ale všechny součásti těla mrtvé kořisti, od kostí, přes vnitřnosti, krev až po srst či peří. Absence těchto složek způsobuje nedostatek některých živin a minerálů - přestože zvíře může trpět nadváhou. Zahrady na severoamerickém kontinentu také znovu objevují nutnost krmit šelmy čerstvým nezpracovaným masem, od dříve hojně využívaného konzervovaného masa či granulí se upouští.

Mnohé ZOO začaly konečně tuto tristní situaci řešit a připravily pro své svěřence za pomoci výživových poradců speciální dietní plány. První poradci na výživu zvířat se začali objevovat na přelomu 70. a 80. let. V současnosti má 20 z 216 akreditovaných zoo a akvárií svého výživového odborníka na plný úvazek a mnohé další konzultují tuto problematiku s externími poradci. Zatímco někde omezují dávky kaloricky hodnotných pokrmů (Brookfield ZOO), jinde jdou cestou zavádění nízkokalorických pochoutek (Indianapolis ZOO, Toledo ZOO). Jako pamlsek mohou sloužit krekry s nízkým obsahem soli, nebo speciální sušenky s vojtěškou alfa alfa (milují je žirafy). Je potřeba, aby zvířata dostávala pravidelné porce kvalitního jídla, a zdravé pamlsky jen párkrát do týdne, aby se měla na co těšit a měla motivaci pro nácvik určitých dovedností. Pochoutky se stávají součástí enrichmentu. Zahrady pracují se stále podrobnějšími informacemi o krmení jednotlivých druhů v přírodě. Když nelze zajistit potravu, nacházející se v místě původního prostředí (např. hmyz, čerstvé fíky aj.), zkoušejí ji zoologické zahrady nahradit dostupnou adekvátní variantou.

Co jedí gorily v Praze?
Pražská ZOO nezaměstnává specialistu na výživu, jídelníček určují u jednotlivých druhů zkušení ošetřovatelé. Marek Ždánský tak připravuje celoročně menu pro naše gorily. Již jsme zodpovídali dotaz na množství zkonzumované potravy, připomeňme, že Richard dostává 3 až 4 kilogramy čerstvé zeleniny, 1 kilogram ovoce a 300 gramů granulí. Každá samice dostává 2 až 3 kilogramy zeleniny, ovoce půl kila a granulí stejně jako Richard. Marek jim zajišťuje ovoce a zeleninu z domácích zdrojů, stejně tak dovážené ovoce - vše samozřejmě podle sezónních možností. Důležitou složkou jejich jídelníčku jsou větve na okus, v létě čerstvé, v zimě rozmražené. Na rozdíl od zvířat v zahradách na severoamerickém kontinentu, naše gorily dostávají jen přírodní pamlsky, jako jsou ořechy či rozinky. Pravidelně jej jim je ale zařazován tvaroh a vejce uvařená natvrdo (do tvarohu je možné přidat vitamíny, minerály, nebo v případě nutnosti léky). Nakrmit skupinu tvarohem není tak snadné, Richard by se o tuto pochoutku těžko s ostatními rozdělil, ošetřovatelé tedy používají trik, aby při krmení nedocházelo k rozbrojům. Zatímco Richard dostává tvaroh na lžičce a hlídá si ostražitě svůj kelímek, samicím je mezitím tvaroh předán přímo v plastové vaničce, aby si ho rychle vyjedly, dokud je Richard zaujatý svou porcí.

Moja je také dobrý jedlík

Dávky jídla mají gorily během dne rozloženy rovnoměrně - vždyť i v přírodě jsou gorily zvyklé konzumovat jídlo v průběhu celého dne (ani to není v některých ZOO pravidlem, a nerespektování tohoto faktu může také vést k obezitě zvířat). Poslední dávku dostávají odpoledne mezi 15 a 16. hodinou - spolu s čajem ji tvoří ovoce a větve. Další porce není potřeba - gorily chodí docela brzy spát, kolem 19. hodiny. Není od věci připomenout, že tento způsob stravování, co nejvíce respektující přirozené zvyklosti goril v přírodě, nebyl ještě donedávna v pražské ZOO samozřejmostí. Ještě před 15 lety tvořilo dokonce součást gorilího jídelníčku maso!

Pohodový oběd
autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení