Jeřábi popelaví u nás

2. květen 2009

Mnozí ptáci se k nám vrátili po zimě z teplých krajin. Mezi nejznámější patří vlaštovky, čápi, jiřičky nebo špačci. Na severu Čech je ale možné najít také druhy, které jsou vzácné a zvláštní. Například jeřáby popelavé. Martině Petráškové o nich vyprávěl ornitolog Martin Pudil.

0:00
/
0:00

Jeřáb popelavý je takový šedivý pták, větší než čáp, ale tvarem těla se mu podobá. Je proslulý svými svatebními tanci, při nichž tančí víc ptáků pohromadě, natřásají křídla a také dlouhá pera, která mají na ocase - vypadá to skutečně působivě. Ještě si sbírají kamínky do zobáku a vyhazují je do vzduchu a zase je chytají, otáčejí se v kole, takže to opravdu vypadá jako nějaký lidový tanec.

Jeřáb popelavý pochází ze severní Evropy, ale řídce se vyskytuje také v Evropě střední, jižní, jihovýchodní a také v Turecku. V Libereckém kraji se první pár uhnízdil u Břehyňského rybníka poblíž Doks. Od té doby ale počet u nás hnízdících párů vzrostl.
Dnes se odhady na Českolipsku trochu různí, ale určitě je tam přes 20 párů jeřábů a šíří se i na další místa, a to nejen v rámci Libereckého kraje, ale více méně už po celé republice.

Jeřáb popelavý

Jak už bylo řečeno, jeřábi popelaví jsou proslulí svými svatebními tanci. Vidět je při nich se ale obyčejnému člověku podaří jen výjimečně. Vůbec spatřit jeřába není nijak snadné. Jsou to totiž dost plaší ptáci.
Jsou opravdu poměrně plaší, takže pozorovat je v hnízdní době se moc nedají. Ale můžeme je pozorovat v době tahu, což je zhruba v první půlce března, kdy k nám přilétají a přelétávají velké otevřené plochy krajiny a třeba i troubí (vydávají takový výrazný zvuk, který nejvíc připomíná troubení), takže tím na sebe upozorní. Pak je také můžeme spatřit po vyhnízdění, když se shromažďují před odletem na zimoviště, to je možné je pozorovat někde na polích, kde si sbírají potravu. Oblíbená je u nich třeba kukuřice - jsou k vidění na sklizených kukuřičných polích. V té době se dají na Českolipsku pozorovat relativně běžně, vzácněji pak i na Liberecku, Děčínsku, Turnovsku a v dalších místech.

Spustit audio

Více z pořadu