Je to venku: gorilka se jmenuje Tatu

28. červen 2007

Všechno se dá předvídat, jen lidská hloupost ne. A tak z plánovaného zítřejšího překvapení v pražské zoo, kdy se po otevření lemuřího výběhu mělo slavnostně vyhlásit jméno nového gorilího mláděte, předčasně sešlo. Jakýsi človíček, účastnící se výroby slavnostní výzdoby ke zmíněné slávě, jméno mláděte prozradil jedné komerční televizi. Zda z hlouposti, či za úplatu nezjistíme, ale je to vlastně jedno.

A tak jsme se překvapivě už v dnešní hlavní zpravodajské relaci zmíněné televize z úst nejméně očekávaných dozvěděli, že mládě se bude jmenovat Tatu. Do rozhlasu nám to telefonoval již v pozdním odpoledni ředitel zoo Petr Fejk a následně vyšla i tisková zpráva.

Gorilka bude slavnostně pojmenována jménem Tatu v rámci malé slavnosti u příležitosti otevření nové expozice lemurů v pátek 29. 6. 2007 ve 14.00. A proč Tatu? Podle oficiální zprávy pražské zoo bylo jméno zvoleno z následujících důvodů:

- Ve svahilštině má toto slovo význam Třetí. Zoo Praha chce tímto způsobem začlenit do pořadí pražských gorilích mláďat i mládě gorilí samice Kamby, jehož porod nebyl úspěšný.

- Jméno Tatu lze použít pro obě pohlaví. Pohlaví mláděte totiž není dosud ověřeno.

- Jméno Tatu je slovem snadno vyslovitelné jak pro české návštěvníky včetně dětí, tak pro případ budoucího přesunu gorilky do jiné zoo kdekoliv ve světě.

Jméno vybírali ošetřovatelé goril spolu s ředitelem Zoo Praha. V úvahy připadalo v poslední fázi celkem devět variant: Tatu, Pong (mladý samec uhynulý během povodně), Tumbo (břicho), Titan (první gorilí samec chovaný v Zoo Praha), Jambo (ahoj), Kicheko (úsměv), Nuru (světlo), Juvi (zvědavý) a Kiri (složenina ze jmen rodičů Kijivu + Richard).

Poslední slovo měl ředitel pražské zoo a vybral Tatu.

Toto jméno bylo navrženo i v internetové diskuzi na webu Odhalení. Pokud se navrhovatel(é) tohoto jména s upřesněním data a hodiny, kdy návrh na webu publikovali, (abychom mohli ověřit pravdivost jejich nároku na odměnu) ozvou na adresu odhaleni@rozhlas.cz, čeká je odměna: Puzzle Odhalení.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení