Jaro je tady, již přilétají skřivani a špačci

11. březen 2011

První jarní měsíc je tady a s ním i jaro, na něž mnozí z nás netrpělivě čekali. Již koncem února se ve městech rozezpívali kosi a ornitologové zaznamenali přílet některých ptačích druhů z teplých krajin.

Jako každý rok se první objevili skřivani polní a špačci. Na jižní Moravu přiletěly husy velké, které u nás hnízdí. Naopak z jihu Moravy postupně odlétají na sever husy běločelé a polní, které zimovaly na nádržích Nové Mlýny. Během března se přílet ptáků výrazně urychlí.

Ornitologové očekávají, že se brzy objeví konipasi bílí a horští, hejnka holubů hřivnáčů, rehci domácí, drozdi zpěvní a bramborníčci. Na podmáčených polích bude možno pozorovat hejna čejek chocholatých a na rybnících potápky roháče, čírky obecné a modré, poláky velké i chocholačky.

Holub hřivnáč

Ze střední Moravy postupně zmizí hejna u nás zimujících havranů polních a kavek obecných. Jen v Přerově jich letos na nocovišti napočítali členové Moravského ornitologického spolku téměř 20 000 kusů. Ochránci ptactva však připomínají, že zima ještě neskončila, a proto není ještě důvod přestat s přikrmováním ptáků na krmítkách. Je ale nejvyšší čas vyčistit ptačí budky v zahradách, pokud jste to nestihli udělat v zimě. V nejbližších dnech si totiž začnou naši ptáci hledat nejvhodnější místa k hnízdění.

Čejka chocholatá

Pokud se chcete podívat, jak vypadají ptáci přilétající z jihu, můžete navštívit internetové stránky Moravského ornitologického spolku.

Špaček obecný
autor: Moravský ornitologický spolek
Spustit audio