Jakou barvu má gorila?

24. září 2010

Naše "pražské" gorily jsou jednoznačně černé. Ovšem pokud budeme listovat v knihách nebo na internetu, narazíme i na jedince odlišného zbarvení. Velmi často na gorily hnědé a nebo dokonce na bílé

Přitom, bílou, správně albinotickou gorilu známe jen jednu jedinou, ta ale byla tak slavná, že nechybí v žádné knize o gorilách. Touto bílou gorilou byl modrooký samec zvaný Sněhová vločka, Snowflake, který byl v roce 1967 nalezený u zastřelené samice někde v Guinei v rovníkové Africe a odtud byla dovezený do Evropy. Život prožil v Zoo Barcelona, kde v roce 2003 zemřel na rakovinu kůže.

Malá Snowflake

Během života měl šest mláďat se třemi samice, která se dožila dospělosti, ale žádné nebylo bílé. Bohužel, přestože byla snaha bílou barvu udržet, spojováním s nepříbuznými samicemi nebylo možné překonat genetické zákonitosti vázané k albinismu. Pokud se o životě a osudech Sněhové vločky chcete dozvědět více, podívejte se na následující adresy: http://www.pbs.org/wnet/nature/snowflake/index.html http://www.zoobarcelona.com/camara/English-sony.htm

Bílá gorila

Jak je to ale s hnědými gorilami? Snažili jsme se dopátrat, zda v Africe skutečně existují gorily hnědé i černé, ale zdá se, že hnědá barvy vzniká jen virtuálně - na slunci se černá srst leskne jako hnědá, a pokud navíc dojde ke zkreslení při studiovém zpracování snímku a jeho následném tisku, hnědá gorila je na světě.

Hnědá gorila

Platí tedy jednoznačně, že gorily jsou zbarvené jen a jen černě. Tou pomyslnou bílou vránou byla Sněhová vločka, ale ta už nám naše pravidlo bohužel kazit nebude.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení