Jak se změní vztahy v pavilonu?

30. květen 2007

Narození druhého mláděte zcela jistě zamíchá vztahy v pavilonu. Kijivu bude mít plné ruce práce s novorozencem a Moju bude zanedbávat. Alespoň v prvních týdnech či měsících. Moja má ale oporu, jak nám dneska opakovaně ukazovala. Od noci se držela jako klíště Kamby, spala vedle ní nebo na ní jezdila.

Kamba překvapivě nekladla odpor a ani Moje neutíkala, čehož jsme byli svědky v uplynulých týdnech. Vypadá to, že se už vyrovnala s neúspěšným porodem vlastního potomka a Moju bude opětovně "adoptovat" místo něho. Nebude to ale mít snadné - Moja zmítaná gorilí pubertou svému okolí nic nedaruje. I dneska při odpočinku a v polospánku Kambu stále kousala do prstů.

Největší problémy bude mít nyní Shinda - jediná samice v pavilonu bez mláděte. Bude hledat oporu, kde se dá, ale zda ji najde, je otázkou. Proto by bylo ideální znovu v nejbližší době podrobit Shindu detailnímu lékařskému zákroku, který by ukázal, proč jako jediná dosud nemůže zabřeznout.

Důvodů může být více, jak jsme již několikrát popisovali. Implantát již nemůže fungovat natolik, aby sám o sobě blokoval oplodnění. Mohl ovšem za ta léta nějaké závažné hormonální problémy způsobit, ale nemělo by být až takovým problémem je odhalit. Případná hormonální disfunkce by se následně za určitých okolností dala - podobně jako u lidí - léčit podáváním medikamentů.

Druhým pravděpodobným důvodem neplodnosti mohou být nějaké fyziologické změny, které blokují či znemožňují vlastní oplodnění. I zde by v případě odhalení tohoto důvodu byla určitá naděje úspěšného (třeba chirurgického) zákroku. A pokud by se problémy ukázaly velmi závažné až neřešitelné, alespoň by se odborníci dozvěděli, v jaké jsou situaci.

Jediný, kdo je zatím v klidu, je asi Richard. Při vlastním porodu sehrál jen epizodní roličku, v níž ukázal samicím, jak se mají vůči matce Kijivu chovat. A nyní na vše dohlíží z povzdálí. Jeho úkolem je rodinu chránit před vnějším světem, rovnat rozepře v ní, ale nikoliv určovat, jak se samice podělí o Moju.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení