Jak se stát egyptologem?

10. únor 2015

13. února si čeští egyptologové připomenou, že od smrti jednoho z nejvýznačnějších českých egyptologů, profesora Dr. Františka Lexy, uplynulo už 55 let. S ohledem na to, že profesor Lexa zanechal v rozhlasovém archivu několik nahrávek, můžeme si jeho osobnost připomenout nejen slovy, ale také v podobě jeho autentického vyprávění, stejně tak si můžeme jeho podobu přiblížit jedním uchovaným snímkem.

Jak se stát egyptologem?
Pokud někoho z našich posluchačů (a čtenářů) někdy napadla myšlenka, že by se rád stal (stala) výzkumníkem starých egyptských kultur, může si poslechnout, jaká cesta vedla k tomuto oboru profesora Lexu. Nahrávka pochází z roku 1956. Tehdy bylo profesoru Lexovi 80 let. (Narodil se 5. dubna 1876 v Pardubicích).

Chrám v Luxoru - Egypt

Boření mýtů
Profesor Lexa byl nejen neúnavným badatelem v oblasti starého Egypta, zejména jeho jazkya, byl současně vytrvalým popularizátorem této vědy. K tomu pak přirozeně patřilo boření mýtů o staroegyptské kultuře, mýtů, které se ve veřejnosti – v době vzniku této nahrávky – stále udržovaly.

Cheopsova pyramida - Egypt commons wikipadia

Cheopsova pyramida - Egypt - foto wikipedia commons

Démotická egyptština
Profesor Lexa byl nejvíce uznáván jako první egyptolog, který rozluštil démotické písmo a démotickou egyptštinu. O tom, jak v této oblasti pracoval, vypráví v další části rozhovoru, který vznikl v Československém rozhlase v roce 1956.

Egyptský papyrus

Tajemství dlouhověkosti
Na závěr oné besedy, kterou profesor Lexa natáčel ve svých 80 letech, byl požádán, aby vysvětlil, v čem tkví tajemství vysokého věku, jehož se dožil. – Dodejme k tomu jen, že Lexa zemřel o čtyři roky později, tedy v únoru roku 1960, v nedožitých 84 letech.

Egypt. Chrám Esna

Egypt - Chrám Esna - foto wikipedia commons

Spustit audio