Jak se bude jmenovat?

21. leden 2007

Jak by se mělo jmenovat mládě Kamby? Právě tuhle otázku jsme před časem položili všem, kdo sledují gorily v pražské zoo a jsou příznivci Odhalení. Do dnešního dne jsme dostali několik desítek návrhů - originální a neobvyklých, ale také docela prostých.

Podle některých přispěvovatelů by se mládě mělo jmenovat po ošetřovateli Markovi, případně po lidech, kteří pomáhali při přípravě našeho projektu Odhalení: Marina.

Další návrhy směřují k místu narození: Troya, Praga či Bohemia. Existují ale i návrhy na jména podle místa výskytu goril v přírodě či známých míst v Africe: Limba, Kongo, Etoša.

A pak jména, která nemají žádný reálný základ a zřejmě jsou jen jmény těch, co návrhy posílají, nebo jejich blízkých a známých - Ramon, Maya, Denny, Sami, Kuky, Endy, Aša, Baky, Fanny, Bibi, Koky, Kiki, Aša, Aja, Ela, Dášenka, Sami, Bela, Charlie, Iša, Tobi, Ula, Alex, Lexa, Emi.

Mezi jmény ale najdeme i krásné náměty ve svahilštině, kde nejspíš jméno budeme hledat - Adia (dárek), Asha (život), Kibibi (malá slečna), Tamaa (naděje), Simo (nový), Ulaya (Evropa) nebo Sheshe (krásný), Mbili, Wili, Pili (dvojka, druhý), Tatu (trojka, třetí), Rafiki (přítel), Tamaa (naděje).

A pár originálních námětů nakonec: Fejk (podle ředitele zoo!), Leonardo (podle naší rozhlasové stanice), On: Golem, Ona: Sirael - je v tom pražská legenda i Jan Werich, Lukrecie, Margot, Ahoja, Egonek a Digitek (podle horských gorila Diany Fosseyové), King, Queen, Šinró...

Neposlali jste dosud svůj návrh? Stále ještě máte šanci se naší ankety zúčastnit.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení