Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen

11. srpen 2010

Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen a další unikátní nahrávky z našeho archivu.

Kapitola z Čapkova Povídání o pejskovi a kočičce, která byla v oficiálních vydáních knihy po roce 1948 vypuštěna, takže generace současných rodičů a prarodičů tuto část knížky neznají. Ukázku z knihy, čte Václav Postránecký. Nahrávka vznikla v roce 1995 pro Český rozhlas 3 Vltava.

T. G. Masaryk hovoří k dětem

Snímek byl natočen při příležitosti 10. výročí vzniku Československého státu – 28. 10. 1928. Jde o půvabný záznam, ve kterém prezident Masaryk nabádá děti k zdravému způsobu života (jezte střídmě, sokolujte…) a k plnění povinností. Je to jeden z mála vzácných záznamů hlasu Tomáše Garriqua Masaryka.

Jak maminka Sukovic oslavovala s dětmi 28. říjen
Přednáška dr. Kamila Harmacha k 28. 10. vysílaná 20. 10. 1932
Právník dr. Kamil Harmach (1870 – 1937) byl renesanční osobností. Ač byl státním úředníkem, veřejnosti byl známý jako tzv. odborný spisovatel a pořadatel krajinných slavností. S tímto jménem se v první polovině minulého století setkáváme také v Časopise turistů a ve Spolku ochotnických divadelníků v Sedlci. Dr. L. Harmach je autorem mnoha knih populárně osvětlujících právnické otázky, ale byl také jednatelem Tělovýchovné jednoty Sokol Prčice-Sedlec.
V roce 1932 – ve svých 62 letech - připravil pro rozhlas mimo jiné i populární přednášku k blížícímu se výročí vzniku Československa. Snaha o přiblížení tématu i méně vzdělaným posluchačům je zjevná a dnes jeho přednášku vnímáme spíše s úsměvem.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio