Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen

27. říjen 2013

Už několik dní před státními svátky bývá zvykem si připomínat historická fakta s nimi související. A stejné je to v případě 28. října – dne vzniku samostatné Československé republiky. I když v tomto případě po dlouhá léta byl tento svátek spíše ignorován než slaven. Státním svátkem byl stanoven od roku 1919.

V Protektorátu Čechy a Morava nacisté oslavy přísně zakázali a ve vysílání rozhlasu se o výročí nesměla objevit ani zmínka. Po válce se tradice na několik let vrátila, ale pak znovu neuvěřitelná proměna. V kalendáři se v časech vlády komunistů vedle památného data objevil název Den znárodnění. Až nový čas po roce 1989 přinesl řešení – v České republice si připomínáme Den vzniku samostatného státu. Poslechněme si úryvek z krátké koláže kterou v roce 1999 připravili Jarmila Konrádová a Zdeněk Bouček.

Že byla za totality byla zakázaná i jedna kapitola z knížky Josefa Čapka o pejskovi a kočičce se zdá dnes neuvěřitelné. Kapitola nazvaná Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen byla proto v rozhlase natočena až v roce 1995. Takhle Čapkův text připravil Jiří Kamen s Václavem Postráneckým v říjnu 1995.

Spustit audio