Jak jsme viděli neděli

15. leden 2006

Je neděle 15. ledna 2006, krátce po poledni. Téměř celý tým, který připravoval v předchozích týdnech projekt Odhalení, je v pražské zoologické zahradě. Proč? Protože se blíží slavnostní vyhlášení naší "tak trochu jiné reality show". Na dojmy a názory se ptala Jana Jirátová.

Společně se mnou je tady u mikrofonu náš kolega Martin Smrček. Martine, popiš nám situaci, jaká je právě atmosféra a co se tady děje? Lidé se začínají scházet, na pódiu je zkouška, jak se bude předávat hlavní cena. Nikdo z nás zatím ještě neví, kdo vyhraje, teprve čekáme, až přijede kurýr s obálkou, v níž bude jméno, na které všichni čekáme. Skutečně jsem zvědavý, jak to dopadne. Sám nevím.

Jaký je tvůj osobní tip na vítěze? To je strašně těžké, ale abych se přiznal, já se trochu bojím, že vyhraje Richard, a strašně bych to přál Kambě. Skutečně velmi, jak už jsem několikrát říkal, je to moje favoritka a bylo by skvělé, kdyby to vyhrála. Tak jak to dopadne, to uvidíme za chvíli.

Tak takhle zahájili naše slavnostní vyhlášení moderátoři Jana Infeldová a Petr Rajchert. Dobrý den všem příznivcům našich goril i všem, kteří jste sem zabloudili jenom náhodou. Celých 69 dní a 4 hodiny jsme sledovali šestnácti kamerami rodinku goril tady v pavilonu goril v pražské zoologické zahradě. Když má každý den 24 hodin a každá hodina 60 minut, tak to máme 99 600 minut. Právě takhle dlouho trvala naše "tak trochu jiná reality show" Odhalení, kterou pro vás připravoval Český rozhlas Leonardo, samozřejmě ve spolupráci s pražskou zoologickou zahradou, Českou televizí a také se společnostmi Visual Connection a Escade Trade. Všem jim moc děkujeme.

Návštěvníci pražské zoologické zahrady a fanoušci "tak trochu jiné reality show" Odhalení si mohli poté s moderátory zrekapitulovat jednotlivé soutěžící a na velké plazmové televizní obrazovce zhlédnout nejzajímavější okamžiky z Magazínů Odhalení. Malá Moja byla sice mimo soutěž, přesto jí byla v naší "tak trochu jiné reality show" věnována velká pozornost. Byla pod bedlivým dozorem několika odborníků, kteří se snažili určit, zda je Moja chlapeček, nebo holčička.

I to všem návštěvníkům Petr Rajchert prozradil: Moja je opravdu holka. Máme na to razítko!

A pak už následovalo samotné vyhlášení, kterého se zhostil generální ředitel Českého rozhlasu Ing. Václav Kasík. Vítězem trochu jiné reality show Odhalení a výhercem dvanácti melounů se stal Richard! Richard tedy dostal dvanáct melounů.

Abychom mu ale nezpůsobili nějaké zdravotní potíže, pro dnešek jsme mu dali jen jeden. Ten dvanáctý. Zbylých jedenáct dostane postupně, tzv. na splátky. Ještě před odchodem jsem vyzpovídala generálního ředitele Ing. Václava Kasíka. Jeho postoj k reality show byl od začátku poměrně kladný.

Proto mě zajímalo, jestli se náhodou toto stanovisko za celé ty tři měsíce nějakým způsobem nezměnilo. No, změnilo se jenom k lepšímu. Já jsem od samého počátku věděl, že nápad je skvělý, protože to zajiskřilo okamžitě, a jsem hlavně spokojen a nadšen tím, jak úžasné síly se tímto projektem rozpohybovaly, co všechno to vlastně Českému rozhlasu přineslo. A když vezmu, za jak malých nákladů se dosáhlo tak velikého pokroku, tak to je podle mě skvělé.

Co osobně vám to přineslo? Já jsem se ujistil o tom, jak v rádiu jsou schopní a skvělí lidé a jsem na ně pyšný. A samotné gorily vám něco nového přinesly? Tam jsem viděl mnoho paralel, zjistil jsem, jak gorily mohou být v mnoha případech pro lidi velmi poučné.

Jistě mi dáte za pravdu, že poslední slova nemohou patřit nikomu jinému než samotnému autorovi projektu Miroslavu Bobkovi. A proto ani on neušel několika mým zvídavým otázkám.

Václav Kasík a Miroslav Bobek po interview s Janou Jirátovou

Projekt máme kompletně za sebou, slavnostně jsme vyhlásili vítěze. Co dodat? No, ještě ne kompletně, protože přece jenom musíme připravit knížku, dodělat DVD a nějaké bonusy na DVD, takže to pro nás úplný konec není. Ale je fakt, že hlavní část skončila, že známe vítěze, byť samozřejmě o toho vítěze nešlo. Jsem strašně rád, že projekt fungoval, že se toho dělo v pavilonu goril hodně moc. Je fakt, že to bylo i díky tomu, že v průběhu projektu přišla Kamba, nový soutěžící. Bylo úžasné, že to takhle vyšlo, a pak jsem rád, že to zaujalo publikum - rozhlasové posluchače, televizní diváky, uživatele internetu. Překvapilo mě, jak velký to vzbudilo ohlas v zahraničí. To, že o tom vysílá BBC a Reuters nebo že s námi dělá rozhovor reportér Los Angeles Times, to jsem fakt nečekal. No a poslední věc - jsem strašně pyšný na ten tým, který to dělal.

Je bezpochyby jisté, že mně gorily budou chybět. Ale co vám? Plánujete něco nového do budoucna nebo popřípadě nějakou další pracovní spolupráci s gorilami? S gorilami, určitě těmi pražskými, v nejbližší době zřejmě ne. I když nikdy se nemá říkat nikdy. Samozřejmě se musíme ještě rozhodnout, jakým způsobem se použijí prostředky, které jsme získali a které jsou určeny na ochranu goril v Africe. Ale jinak na tu vaši otázku mám vcelku nacvičenou odpověď. Že jsem tam u nás v šestém patře v rozhlase slíbil, když už všichni padali, když jsme ten projekt připravovali a rozbíhal se, že půl roku dám pokoj. Tak ještě zbývá asi tři a půl měsíce, nebo kolik, klidu.

A pak se máme opět na co těšit? Možná.

Tak a je to tady. Tak trochu jiná reality show Odhalení končí. Vy ale zůstaňte i nadále posluchači Českého rozhlasu Leonardo, protože podle toho, co říkal Miroslav Bobek, se máte i v budoucnu na co těšit.

Dle rozhlasové reportáže text zpracoval Martin Smrček.

Spustit audio
Projekt Odhalení