Jak dál s Jonášem? Je rozhodnuto! (středa 16. prosince 1998)

16. prosinec 1998

(Připomínám, že Jonáš je nejmladší ze tří Kristýniných a Davidových mláďat. Koncem léta vyletěl k západu a dlouho se zdržoval u Plzně. Pak přeletěl na Domažlicko, kde byl odchycen a umístěn v Záchranné stanici ptactva v Plzni. Veterináři zjistili, že se přiotrávil a má postižená játra a ledviny. V posledních týdnech už je v pořádku; nyní se nachází v pražské zoo.)

Bylo to rozhodování velmi složité, i když jsme měli na výběr jen ze tří možností:

1. nechat Jonáše natrvalo v zajetí
2. pokusit se ho na jaře v západních Čechách vypustit do přírody
3. co nejdřív ho dopravit na zimoviště

První možnost by nenesla žádné riziko a byla by zdaleka nejjednodušší. Přesto jsme ji odmítli, protože jsme přesvědčeni, že pokud existuje šance vrátit Jonášovi svobodu, měli bychom se pokusit ji využít. Zbývalo tedy vybrat si mezi druhou a třetí možností, přičemž nám bylo jasné, že čím dřív se Jonáš dostane do přírody, tím lépe (zatím nemá valné zkušenosti a na pohodlí, které mu dává zajetí, si bude zvykat velmi rychle a neodvolatelně). Zvolna jsme se tedy začali přiklánět k tomu, pokusit se dopravit ho na zimoviště; přece jen jsme ale požádali o posouzení dvě nejvýznamnější osobnosti české ornitologie, profesora Šťastného a profesora Veselovského. Jejich stanovisko bylo jednoznačně kladné. Definitivně jsme se ale pro přepravu Jonáše rozhodli až ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli o "pavlovském" čápovi. Ten se podobně jako Jonáš dostal krátce po opuštění hnízda do zajetí a prožil v něm zimu, příští rok na jaře se ho však přes veškerou snahu nepodařilo vypustit; nebyl schopen samostatného života a vracel se ke své voliéře.

Kam a jak ale Jonáše dopravit? Kam bylo od začátku jasné, za Davidem do delty Guadalquiviru na jihu Španělska. Jak vyřešil během pěti minut náš dlouholetý příznivec, letecká společnost Swissair. Až si řekneme, naloží Jonáše do svého letadla a přes Ženevu ho dopraví do Malagy.

Zbývalo vyřešit spoustu (ohromnou spoustu!) formalit a povolení a domluvit se s Cristinou a Alejandrem, aby se o Jonáše postarali, vypustili ho a nějakou dobu sledovali. Dnes už je prakticky všechno připraveno. Jonáš odlétá se Swissairem v pondělí 28. prosince ráno.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio