Jak to chodí u goril

24. leden 2006

Jak zajistit, aby všechny samičky oplodnil právě vůdce gorilího harému? Cesta je jediná - zahnat okamžitě všechny konkurenty. Ve chvíli, kdy to gorilí samec nedokáže, je svým silnějším sokem vytlačený od samic a do konce života (nebo do chvíle, než získá svůj harém zpět, což se nestává často) se toulá pralesem sám nebo se stejně opuštěnými samci.

Silný stříbrohřbetý samec si brání harém velmi tvrdě, a když ho obhájí, má doslova své jisté. Samice se mu samy nabízejí, což jsme opakovaně viděli v posledních týdnech i v pavilonu pražské zoo. Richard se zde páří střídavě se všemi samicemi a rozhodně před vlastním stykem o samice nebojuje, dokonce se jim ani nedvoří a nepředvádí. Sedí a samice sama přijde. Neviděli jsme, že by některou upřednostňoval, ani jakékoliv rozbroje mezi samicemi o přízeň samce. To je velký rozdíl oproti harémům v některých lidských komunitách, kde mezi ženami bývají velké sváry o mužovu přízeň, o postavení v harému a s tím spojené výhody.

Gorilí samec má nezvykle malé vnější pohlavní orgány. Jak řekl jeden náš spolupracovník - nemá zapotřebí se v tomto směru předvádět, soupeřit s jiným samcem. Toho zahnal svaly, nikoliv svými sexuálními dovednostmi. Není to ale typické pro všechny lidoopi. Například proti šimpanzímu samci je muž skutečný břídil.

Lidoopi se páří podobně jako ostatní primáti zezadu. Výjimkou jsou nám nejbližší šimpanzi bonobo, kteří se páří podobně jako lidé také zepředu. Situaci, kdy se samec páří současně se dvěma nebo více samicemi, nazýváme polygynie. Rozeznáváme několik typů, pro gorily je typická polygynie harémového typu (female defence polygyny). Není to ale forma známá jen u goril. Popisuje se také u dalších primátů paviánů pláštíkových, u koně Převalského, u některých netopýrů, u nandu, jespáků, kolibříků, u řady druhů ryb.

A jak vidí rozdíly v sexuálním chování u goril a lidí sexuolog profesor Petr Weiss? Co se týká sexuálního chování opic a lidí, tak rozdíly jsou v podstatě menší, než by si lidé namlouvali nebo v to doufali. Skutečnost, že samci musí bojovat o reprodukční přístup k samicím a samice si vždycky vyberou jenom toho nejsilnějšího nebo geneticky nejkvalitnějšího samce, je samozřejmě stejná u lidí i u goril. Ale cesty, kterými se samci v boji o samice vydávají, se samozřejmě diametrálně liší. Zatímco gorilí samec se buší v prsa, mává větvemi a vydává různé zvuky, tak u lidí je to trošku sofistikovanější. Muži na to mají své mercedesy, značkové hodinky a značkové obleky. Ale v jádru nejde o nic jiného, než zaujmout samičku, aby si vybrala k reprodukci právě jeho.

Polohy při milování jsou hrozně zajímavé, a v tom se skutečně nápadně liší sexuální chování primátů a lidí. U goril dochází ke styku tak jako u ostatních primátů (s jedinou výjimkou) zezadu. Může se samozřejmě stát, že některý samec využije příležitosti k jinému způsobu styku.

Lidé se často ptají, co gorily při milování cítí, co zažívají. Současnými metodami to samozřejmě nejsme schopni zjistit, ale zase příliš nepříjemné pocity to asi nebudou, protože jinak by přece gorilí samice tak ráda nevyhověla námluvám svého manžela, a dokonce by ho aktivně nevyhledávala.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení