Iristu poblíž Bajkonuru (úterý 19. srpna 2003)

19. srpen 2003

S napětím jsem dnes ráno otevíral databázi satelitních lokalizací. Kde asi bude Iristu? Už na první pohled ale bylo zřejmé, že příliš daleko za uplynulé tři dny nedoletěl. Stále je u řeky Syrdarje na jihu Kazachstánu a dokonce podél jejího toku postoupil o 140 kilometrů k severozápadu. Za zmínku stojí, že je řádově desítky kilometrů od známého kosmodromu Bajkonur... U Syrdarje zjevně našel příhodnou zastávku na cestě do zimovišť - je zde dostatek vody (a to jak v samotné Syrdarji, tak v zavlažovacích kanálech), a tedy i potravy.

Není možné, že by Iristu u Syrdarje přezimoval? Vždyť podobné překvapení nám loni připravil Roman (zimoval v Turkmenistánu). Včera bylo v místech, kde se zdržuje Iristu, až 36°C a polojasno. Průměrné lednové teploty se ovšem pohybují mezi -10 až -5 stupni. Iristu tedy dříve nebo později bude muset postoupit dál na jih.

Altynaj byla opět potvrzena na hnízdišti u Obu. U Suzuna stále žádná data. S největší pravděpodobností mu selhal vysílač a trochu se bojíme, aby totéž nepotkalo Altynaj, kterou jsme označili úplně stejným typem...

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio