Indická odysea

8. duben 2008

Kdo by neznal Africkou odyseu? Projekt Českého rozhlasu, který začal už v roce 1995 a trval celkem 5 let. Za tu dobu se podařilo označit satelitními vysílačkami celkem 18 čápů černých ze středních a západních Čech. Výsledky jejich telemetrického sledování pak ukázaly dvě základní migrační trasy z Čech (potažmo z celé Evropy) do Afriky - západní (přes Gibraltar) a východní (přes Turecko, Bospor a Dardanely).

Protože čáp černý se vyskytuje v celé Eurasii (je to druh tzv. palearktický), zdálo se zajímavé v projektu pokračovat i dále na východ. V roce 2002 byla proto zahájena Nová odysea, která se zaměřila na čápy černé z oblasti východní Sibiře. Jak překonávají při cestě z hnízdišť na zimoviště Střechu světa, tj. hřebeny Himálaje, Hindúkuš, Kunlun Šan a Karákoram? Existují migrační trasy skrz tyto velikány, nebo se jim ptáci na své pouti na jih raději vyhnou?

V roce 2002 byli na ostrově Gornyj na Jeniseji, asi 300 km severně od Krasnojarska odchyceni první tři čápi černí (dva samci - Roman a Petr a jedna samička - Kateřina). I když bylo jejich sledování místy opravdu napínavé, bohužel, ani jeden z nich na zimoviště do Indie nedoletěl.

Projekt ale pokračoval dál. O rok později se vypravili ornitologové na Sibiř do Suzunského distriktu k řece Ob, znovu. I tentokrát se jim podařilo čápy černé odchytit. Vysílačku dostala samička Altynai i samec Iristu. Jejich cesta na jih byla úspěšnější a oba v tom roce v Indii přezimovali.

Do Mongolska

Pak se pozornost Nové odysei přesunula ze sibiřských hnízdišť do Mongolska. V roce 2004 tam byli odchyceni dva čápi - samec Čingis a samička Tuja. O rok později pak tři samci Marko, Kublaj a Erdenet.

Indie - prosinec 2007

Na co se přišlo?

I když Nová odysea stále pokračuje, výsledky z předchozích let ukázaly, že čápi černí se při své cestě na jih nebo zpět na sever většinou vyhýbají vysokým hřebenům Himálaje, i když v nouzi a s dlouhými přestávkami je překonat dokážou. Výzkumy ale přinesly další, velmi varující zprávu a to, že asi polovina migrujících ptáků cestu nepřežije, ať už z důvodu špatných klimatických podmínek a vyčerpání nebo z důvodu lovu.

Odysea 2007

Zatímco až doposud byli čápi černí vždy chytání na hnízdištích, měl konec roku 2007 přinést změnu. Odchyt na zimovišti v Indii. Odlet byl naplánován na začátek prosince.

Našim cílem se stala oblast severovýchodně od Bombaje, na hranici mezi oblastmi Maharashtra a Madhya Pradesh. Tam jsme plánovali odchytit 3 zimující čápy černých a vybavit je satelitními vysílači. Dvě lokality, kde se zimující čápi černí zdržují nám "prozradila" Altynai s Iristu, kteří v roce 2003 skončili svou cestu v západní Madya Pradeshi a v jižním Gujaratu.

O tom jak odchyt čápů a vlastně celá expedice v prosinci 2007 probíhala se dozvíte na stránkách Indického deníku. Příjemnou četbu:)

autor: Hana Staňková
Spustit audio