Hvězdárna České Budějovice slaví 75 let. Stihla objevit skoro 1000 planetek

14. listopad 2012

Přesně před 75 lety se veřejnosti otevřela druhá nejstarší lidová hvězdárna v Česku. Hvězdárna České Budějovice s pobočkou na vrcholu Kleť objevila za dobu své existence 997 planetek a čtyři komety. Každoročně ji navštíví až 30 tisíc lidí.

Českobudějovická hvězdárna je jediným profesionálním astronomickým zařízením v Jihočeském kraji. Věnuje se jak veřejnosti, tak astronomickému výzkumu. Původní hvězdárnu začala budovat tehdejší Jihočeská astronomická společnost založená už roku 1928.

„A právě 14. listopadu 1937 ji otevřela pro veřejnost. Tehdejší hvězdárna měla pětimetrovou kopuli, velkou pozorovací terasu, knihovnu, přednáškovou místnost,“ popisuje ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích Jana Tichá a připomíná největší úspěchy hvězdárny:

„Z hlediska astronomického výzkumu je to 997 potvrzených objevů planetek včetně několika planetek křižujících dráhu země, a čtyř komet. Z nich je nejmladším objevem periodická kometa Tichý, objevená mým kolegou v roce 2000. Má oběžnou dobu asi 7,32 roku, takže už v roce 2008 se vrátila a byla pozorována znovu.

Nejdůležitější částí našich výzkumů je ale sledování blízkozemních asteroidů objevených nejen u nás, ale po celém světě. V rámci mezinárodní spolupráce se podílíme na potvrzování těchto objevů a přesné astrometrii, která slouží pro výpočty drah a budoucích možných přiblížení těles.“

Mezi planetkami objevenými z observatoře na Kleti jsou například objekty se jménem slavného astronauta nebo literární postavy. Díky vědcům z této hvězdárny tak ve vesmíru putuje Ferdinand Vaněk nebo Feustel.

První planetka dostala jméno po postavě z Havlovy hry Audience. Druhá zase připomíná amerického astronauta Andrewa Feustela, který byl loni členem posádky raketoplánu Endeavour a do vesmíru si vzal i plyšového Krtka.

Planetka infračerveným pohledem WISE (červený bod)

Hvězdárna je rovněž otevřená pro širokou veřejnost, každoročně ji navštíví průměrně 25 až 30 tisíc lidí. „A to od tří do sto tří let. Máme i pořad Vesmír pro mrňata určený pro mateřské školy, stejně tak ale spolupracujeme s univerzitami třetího věku,“ říká Tichá.

K oslavám 75. výročí otevření připravila hvězdárna řadu akcí. Hlavní oslavy budou v sobotu 24. listopadu a nesou název Hvězdné narozeniny.

„Akce začne ve dvě hodiny, pokud bude jasno, potrvá do devíti hodin večer, kdy bude i večerní pozorování oblohy. Součástí programu bude i astronomický film Kde končí nebe, několikrát obloha v planetáriu pro malé i velké, novinky o tom, co je nového na Marsu, film Úžasný vesmír, který navazuje na stejnojmennou výstavu Evropské jižní observatoře k jejím padesátinám, a také pásmo o vzniku hvězdárny,“ zve na oslavu Jana Tichá.

autoři: kko , Magdaléna Trusinová
Spustit audio