Hravá Adjibolo

30. duben 2009

Příběh malé Adjibolo, nejmladší gorilí samičky z Limbe Wildlife Centre, jsme Vám již přiblížili společně s osudy dalších členů malého výběhu. Konečně si ji ale můžete detailně prohlédnout. Ze záběrů, které jsme dovezli z Afriky, jsme pro Vás připravili krátké video. A je na nich evidentní, že přes svůj tragický osud se má Adjibolo čile k světu!

Adjibolo je mládě gorily nížinné, jehož příběh je - jak říká Simone de Vries, manažerka LWC - vzorový. Téměř stejný osud potká skoro všechny gorily, které skončí v záchranné stanici. Adjibolo se narodila ve skupině volně žijících goril. První rok svého života vyrůstala s jedinci svého druhu. Poté ji do života zasáhli pytláci, kteří vyvraždili celou její rodinu. Ona - jakožto teprve roční mládě - nebyla vhodná na maso, a tak ji pytláci zajali a rozhodli se ji prodat na černém trhu. Roztomilá gorilka mohla lehko skončit jako domácí mazlíček, naštěstí si jí na trhu všiml vysloužilý úředník ministerstva zemědělství. Za pomoci ochranářů a veterinářů Adjibolo zabavil a nechal ji převézt do záchranné stanice. V Limbe Wildlife Centre se mládě zotavilo ze špatného zdravotního stavu, a dokonce získalo i novou gorilí rodinu.

V průběhu našeho internetového přenosu, který jsme odvysílali z Limbe Wildlife Centre, byla Adjibolo velmi pozorná - téměř pořád byla v blízkosti oplocení a čekala, co se bude dít. Ve chvíli, kdy jsme do výběhu umístili melouny, okamžitě se po nich vrhla. Byla to také ona, kdo se asi nejlépe vypořádal (a nejdéle zabavil) s medovými balíčky - tedy s medem zabaleným do listů papáji, které jsme pro ztížení úkolu omotali provázkem. Na sladkosti má zkrátka mládě "čuch"!

Většinu času tráví Adjibolo po boku samice Abbey, která se stala její náhradní matkou a vlastně i parťákem na hraní. A když se Abbey zrovna nechce dovádět, vystačí si Adjibolo sama. Cokoliv se jí připlete do ruky, hned využije ke hře - ať už to je kus trávy, kámen nebo třeba stará plastová flaška. Jen míč, který jsme do výběhu umístili spolu s melouny, jí nic neříkal. Možná proto, že s ním tak zběsile řádil vůdčí samec skupiny Arno.

O šikovnosti a hravosti dvouleté gorilí samičky z Limbe se můžete přesvědčit sami...

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení