Herec robustního zjevu i hereckého projevu Čestmír Řadna

30. srpen 2011

31. srpna 2011 je to už pětadvacet let, co zemřel, v necelých třiašedesáti letech, herec Národního divadla Čestmír Řanda. Byl hercem nejen robustní postavy, ale také neméně výrazného, dutě temného hlasu. To ho předurčilo k tomu, aby ztvárnil celou řadu rolí v rozhlasových inscenacích.

Čestmír Řanda se narodil v roce 1923 v Rokycanech, kde vystudoval strojní průmyslovku a kde také v roce 1944 nastoupil do svého prvního místa. Současně však s nadšením hrál v ochotnickém spolku, kde si jeho talentu všiml Jaroslav Průcha. Ten Řandu také přiměl, aby zkusil studovat herectví na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Začínající herec byl úspěšný a v roce 1948 konzervatoř absolvoval.
První angažmá nalezl v plzeňském divadle, kde působil až do roku 1960. Na scéně Divadla J.K. Tyla také občas a rád režíroval. V roce 1960 dostal nabídku stát se členem souboru pražského Divadla na Vinohradech, kterou přijal. Ve vinohradském divadle působil do roku 1966, kdy byl angažován do souboru činohry Národního divadla. Zde pak působil až do své smrti v roce 1986. Krátce byl i šéfem činohry naší první scény (v letech 1969-70).

Čestmír Řanda v rozhlasovém studiu

Jeho herectví bylo obdařeno ohromnou fyzickou vitalitou, mimickou i gestickou živelností. Dosahoval úspěchu jak v rolích komediálních (např. ve hrách Třetí zvonění, Poslední dobrodružství Dona Juana), tak především v úlohách dramatických (opět jen namátkou – jeho postavy v Čechovově Višňovém sadu, Čapkově Bílé nemoci, Anouilhově Tomáši Becketovi, Kainarově Nebožtíkovi Nasredinovi a v celé řadě her Shakespearových).

Čestmír Řanda před mikrofonem

Seznam vybraných rozhlasových inscenacích, v nichž Čestmír Řanda účinkoval, je uveden v příloze. Dokazuje, že v rozhlase nejčastěji spolupracoval s režisérem Jiřím Horčičkou.
Ve zvukové ukázce je zachycen úryvek z Karvašových Rozhovorů, které v roce 1970 v rozhlase natočil J. Horčička. Čestmír Randa zde ztvárnil roli soudce.

Spustit audio