Gorily v zrcadle

28. květen 2007

Již dlouho nás zajímalo, jak by gorily reagovaly na svůj obraz v zrcadle. Dokonce jsme se do pavilonu na konci minulého roku s obrovským nástěnným zrcadlem po babičce vypravili a pokoušeli se natočit jejich reakci. K naší lítosti ale tehdy nedělaly vůbec nic. Jen Richard se na pár vteřin postavil asi metr před zrcadlo, ale hned poté odešel. V přípravě pokusu jsme tehdy udělali celou řadu chyb. Jednak jsme ho točili odpoledne, kdy je aktivita goril a zájem o okolí daleko menší než po ránu, jednak jsme zrcadlo umístili v návštěvnické místnosti, kde se střídají tisíce tváří a gorily na ně nereagují.

Proto bylo rozhodnuto vyzkoušet pokus po čase znovu a lépe. Bylo nám jasné, že základem úspěchu je správné umístění zrcadla. Do pavilonu to z bezpečnostních důvodů nešlo, a tak jsme domluvili přiložení zrcadla na okno směřujícího do přípravny krmiv. Ve středu zrcadla jsme nechali vyříznout malý otvor, kterým jsme mohl přímo snímat případné gorilí reakce. A abychom zvýšili zájem goril o okno, na parapet jsme položili trochu dobrot, které je měly zaručeně přitáhnout.

Gorily vstoupily do pavilonu váhavě - zrcadla si totiž okamžitě všimly. Ostatně jeho přípravu sledovaly už z ložnice. Richard přišel první, ale zrcadlo pozoroval zpovzdálí. Druhá přišla Kijivu, která vylezla na špalek, poté další samice a dokonce Moja. Pochutnaly si na pochutinách, koukly na své dvojníky, ale žrádlo je zajímalo mnohem víc než obraz v zrcadle. Jen Kamba byla viditelně zklamaná, že nevidí tam, kde se něco chystá. Shinda se nakonec dokonce stavěla se na zadní, aby dohlédla přes zrcadlo.

Shinda v otvoru zrcadla

Nejzajímavější se nakonec ukázaly projevy Moji. Ta se k zrcadlu několikrát vrátila a vypadalo to, že se o svůj obraz, či spíše obraz mláděte, se kterým by se dalo hrát, zajímá. Nakukovala do otvoru s kamerou, olizovala sklo, a dokonce na něj bušila dlaněmi.

Marek Ždánský vzpomínal, jak před povodněmi umístili do pavilonu zrcadlo a předváděli tehdy přivezenému samečkovi Pongovi, že vypadá jako ostatní gorily, že to není člověk. To si vzhledem k tomu, že vyrostl mezi lidmi, skutečně myslel. Pong se tehdy do zrcadla skutečně koukal, ale jestli to na něho mělo nějaký vliv, si nikdo netroufal potvrdit.

Shinda kouká přes zrcadlo
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení