Gorily v Bwindi - 1. část

13. červenec 2009

Odkaz Dian Fosseyové Kdo by neznal příběh Dian Fosseyové Gorily v mlze? Kdo by aspoň na chvíli nezatoužil pozorovat chlupaté mírumilovné obry v jejich domovině? Měla jsem to štěstí, že se mi tento sen každého zoologa a milovníka divočiny splnil.

Nebýt Dian Fosseyové (1932-1985), která se věnovala studiu života a ochraně goril horských, těžko by dnes mohli i Středoevropané nahlédnout pod roušku mlhy do tropického pralesa afrických hor. Dian zjistila, že gorily, které nemají ve svém biotopu s výjimkou člověka žádného přirozeného nepřítele, žijí velice poklidným životem rodinných tlup. Nejsou-li pronásledovány, jsou schopny tolerovat dočasnou přítomnost lidí ve svém teritoriu, kterými jsou buď výzkumníci, nebo dnes již i turisté. Možná jim stále se měnící návštěvníci přinášejí i trochu rozptýlení do jejich jinak poklidného života.

Zvídaví turisté přinášejí peníze, z nichž 20 % dostávají obyvatelé horského podhůří a pochopitelně profitují cestovní agentury a poskytovatelé služeb i ze vzdáleného okolí. Je to způsob soužití, který vypadá užitečně pro obě strany. Gorilám zaručuje bezpečí, protože je jako své živitele vesničané chrání. Zároveň i domorodí obyvatelé afrických hor propadají obdivu a lásce k tak velkým a silným zvířatům s tak klidnou a beránčí povahou. Musíme jen doufat, že tato rovnováha potrvá navěky. Zaslouží si ji jak obyvatelé na úpatí hor, tak horské gorily na vrcholech.

Cesta za skupinou horských goril

Uganda již od roku 1993 provozuje pro turisty exkurze za gorilami po jejich stezkách. Tato nevelká republika ležící na rovníku uprostřed afrického kontinentu se dělí spolu s Keňou a Tanzanií o Viktoriino jezero. Na jihozápadě Ugandy se rozkládá malá část pohoří Virunga, jehož větší část leží ve Rwandě a Demokratické republice Kongo. A právě zde, i když na zairské (dnes Demokratická republika Kongo, KDR) straně započala Dian Fosseyová již v roce 1966 své sledování horských goril. V Zairu (KDR) došlo k občanským nepokojům, a proto byla nucena pokračovat ve své práci ve Rwandě. V té době žilo v přírodě jen 240 goril horských. Bohužel se Dian po letech výzkumů a ochrany goril stala obětí pytláků, kteří ji v noci přepadli a zabili v její chýši.

Zatímco v Kongu stále pokračují občanské války a ochrana goril není zabezpečena, ve Rwandě a Ugandě jsou gorily chráněny a využívány k ekoturistice. Protože se jedná o oblasti vlhkého pralesa, je třeba mít na zřeteli, že je zde vysoký výskyt moskytů a malárie a správně se proti této nemoci chránit. Vlastní putování za gorilami se dá zakoupit u agentury dnes již i prostřednictvím internetu. Musí se ale dopředu rezervovat termín, protože množství a doba pobytu turistů u goril jsou přísně limitovány, aby nedošlo k narušení jejich způsobu života. Délka pobytu závisí zejména na finančních možnostech, protože poplatek za vstup do národních parků s gorilami se rok od roku dramaticky zvyšuje. Nejkratší cesta za gorilami trvá 3 dny, delší 5, ale je možné se účastnit i vícedenního safari po různých národních parcích, kde je kromě goril možno vidět divoké šimpanze a další primáty. Na ugandských savanách lze potkat i zebry, slony, antilopy, šelmy a ptáky. Uganda byla domovem tzv. velké pětky, kterou tvoří vedle slona, lva, levharta a buvola také nosorožec. Ačkoli v Ugandě žily oba druhy afrických nosorožců - menší nosorožec dvourohý a větší nosorožec bílý severní, oba byly asi před 30 lety vyhubeny pytláky. Protože severní bílí nosorožci prakticky již volně nežijí (poslední chovní jedinci v zajetí držení v ZOO Dvůr Králové mají být v rámci projektu záchrany poddruhu v brzké době převezeni do Keni), byla před několika lety dovezena z Jihoafrické republiky jižní forma nosorožce bílého. Populace zatím není velká, jelikož ji tvoří méně než 10 zvířat.

Krajina v Bwindi

Ale vraťme se ke gorilám. Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) žije v počtu 720 zvířat ve dvou ekosystémech. Více než polovina horských goril se vyskytuje v Ugandě. Prvním z nich je již zmíněné pohoří Virunga na samém jihozápadě země s národním gorilím parkem Mgahinga, který má plochu jen 34 km2. Navazují na něj národní parky v Kongu a Rwandě a společně tvoří první ekosystém horských goril - chráněnou oblast Virunga, kde žije 380 goril. Druhým ekosystémem je ugandský národní park Bwindi o ploše 321 km2, ležící asi 100 km na sever nad Virungou. Již v roce 1932 zde byla zřízena lesní rezervace, od roku 1961 rezervace pro horské gorily a v roce 1994 bylo Bwindi vyhlášeno světovým dědictvím UNESCO, protože zde žije asi 340 horských goril v původní horské africké vegetaci. Park se nachází v nadmořské výšce 1160 až 2607 m a teplota se pohybuje mezi 7 až 20°C. Období dešťů probíhají v březnu až dubnu a září až listopadu. Suchá období jsou od června do srpna a od prosince do ledna. A právě Bwindi bylo cílem naší cesty.

První setkání

Pojďte spolu s RNDr. Danou Holečkovou, ředitelkou Zoo Dvůr Králové, navštívit gorilí skupinu Mubare a poznat její jednotlivé členy. Další část vyprávění přineseme na našich stránkách 17. července.

autor: Dana Holečková
Spustit audio
Projekt Odhalení