Gorily se vracejí do přírody

25. srpen 2009

Proces vracení gorilích sirotků zpět do přírody je velice složitý a zdlouhavý. Mláďata, která přišla o svoji matku v raném věku, se musejí naučit dovednostem dospělých zvířat, aby v pralese přežila. Jedním s programů, jenž se tento složitý proces pokouší uskutečnit, je i Fernan-Vaz Gorilla Project.

Šest mladých goril bylo umístěno na ostrově Orique nedaleko Loango National Park v Gabonu. Vypuštění mláďat je dalším krokem k jejich úplnému navrácení do přírody. Všech šest goril, patřících k poddruhu gorily nížinné západní, je ve věku od dvou do sedmi roků. Všechna mláďata přišla o své rodiče - byli zabiti kvůli nelegální obchod s masem divokých zvířat (bushmeat).

Než byly gorily vypuštěny na ostrov, podstoupily rehabilitační program na jiném ostrově, kde žily se svými ošetřovateli. Pro mladé gorily, pro které stále existuje možnost návratu do divočiny, je nutností získat základní dovednosti nutné pro přežití. Tyto dovednosti se mláďata goril učí, za normálních okolností, od svých rodičů v průběhu prvních šesti až osmi let svého života. I když ostrov rodičovskou péči gorilím mláďatům nenahradí, poskytuje jim alespoň útočiště před pytláky a predátory, a tak si zde mohou zvykat na život v divočině v relativním bezpečí.

Před transportem dostalo všech šest mláďat anestézii, aby mohla být bezpečně převezena lodí na ostrov. Po převozu dostalo zase každé z mláďat stimulační látku, která jej probudila ze spánku. Noc strávila mláďata v malém přístřešku, druhý den ráno byla vypuštěna ven a začala se další etapa jejich návratu do pralesa.

Dr. Nick Bachand, veterinář, který se o gorily stará, říká, že jsou všichni pracovníci programu smutní, když gorily opouštějí místo, ve kterém začala jejich cesta zpět do přírody, ale zároveň jsou pyšní, když vidí, jak si jejich gorily začínají stavět svoje vlastní hnízda a spí venku přes noc. Předpokládá se, že gorily budou schopny žít zcela samostatně v přírodě do dvou až tří let.

Fernan-Vaz Gorilla project a zaštiťující program Société de Conservation et Développement (SCD) jsou zaměřeny na reintrodukci goril zpět do přírody. Tento projekt je součást globální strategie na záchranu velkých lidoopů navržené International Union for Conservation of Nature (IUCN).

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení