Gorily poprvé venku

21. duben 2006

Povodeň a s ní spojená skutečnost, že několik kritických dnů musely strávit pražské gorily v protipovodňové věži, oddálily první výpravu gorilí rodinky do venkovního výběhu.

Jakmile se situace uklidnila, byli jsme svědky první vycházky. Gorily přijaly možnost pohybu na slunci s neskrývanou radostí. Trochu problémů jim činila jen nová plastová zástěna ve vchodě, která chrání pavilon před chladem a průvanem a gorily ji musí při průchodu odsouvat. Starý průhledný závěs byl zničený, kus ho chyběl, a proto byl nahrazený novým, tentokrát černým. Není divu, že s touto změnou měly gorily problémy a zvláště pro Richarda byl průchod neznámou zábranou doslova oříškem.

Marek vypustil gorily ven zadním málo využívaným vchodem (přes ložnici), ale ten pak uzavřel a hladovým zvířatům po chvíli nezbylo, než se pokusit vrátit do pavilonu přes černý závěs. Nakonec to dokázal i opatrný Richard a dnes už v krásných slunečních dnech chodí ven všichni.

Gorily ve venkovním výběhu

Venku na slunci je to přeci jen o něco lepší než v pavilonu a gorily si toho patřičně užívají. Obcházejí nové či spíše dlouho nenavštívené prostory, krmí se křehkou jarní travou a dalšími bylinami, šplhají po kmenech.

Večer jsou gorily zavírány do pavilonu - noci jsou stále ještě chladné. Uvnitř pravděpodobně zůstanou i koncem příštího týdne, kdy se má podle předpovědi ochladit až k bodu mrazu a dokonce má i pršet. Aprílové počasí však - jak všichni věříme - brzy skončí a budeme mít před sebou několik krásných slunečních měsíců, které si užijí nejen gorily, ale i návštěvníci zoo a nakonec my všichni.

Gorily ve venkovním výběhu
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení